Birajući suplemente ili lijekove za sebe, često biramo prirodne preparate ili preparate sa prirodnim aktivnim sastojcima. Ovakvi preparati na tržištu se često prikazuju kao preparati bez nuspojava ili neželjenih djelovanja. Šta to zapravo znači i kako da odaberemo dopunu za sebe koji će nam zaista pomoći? Saznajte značaj ispitivanja kliničke studije suplemenata.

Kako pronaći pravi prirodni preparat za borbu sa simptomima alergije?

U cilju poboljšanja imunološkog odgovora organizma, u vašem slučaju za borbu sa simptomima alergije, sigurno ste isprobali dosta preparata na tržištu. Među njima su različiti tradicionalni čajevi i prirodni preparati. Često ste se u rezultate razočarali i uvjerili sebe da prirodni preparati ipak nisu dorasli lijekovima.

Šta je Lertal tableta i čemu je namijenjena?

Lertal tableta, koja sadrži Perillu (ekstrakt crne koprive), Kvercetin i Vitamin D3, potpuno je prirodan i dokazan preparat koji ublažava simptome alergije bez neželjenih učinaka antihistaminika. Djelovanje Lertala je dvostruko – brzo djelovanje na simptome iz sloja Perille i produženo djelovanje čime se povećava raspoloživost Kvercetina i Vitamina D3.

Lertal tablete se koriste kao dopuna terapije ukoliko imate neki od navedenih simptoma:

 • kihanje
 • curenje nosa
 • začepljen nos
 • svrab očiju
 • suzenje oka
 • otok očiju
 • crvenilo očiju

Značaj kliničke studije prilikom odabira suplemenata

Kod dijetetskih suplemenata (dodataka prehrani) i prirodnih preparata za borbu protiv simptoma alergija, ispitivanja efikasnosti su rijetka. Još su rjeđe studije rađene na deci i trudnicama, čak i za lijekove čija je upotreba uređena rigoroznijim pravilima.

Na tržištu je veliki broj preparata čiji sastav nije štetan po zdravlje i to je u našim uvjetima dovoljan uvjet da se ovakav dodatak ponudi. Ali to da li aktivna supstanca preparata nije štetna tj. nema neželjenih efekata nije dovoljno kako bi Vama pomoglo.

Prilikom odabira suplementa, birajte samo one koji su ISPITANI U SVOM ZAVRŠNOM OBLIKU, kao kompletan proizvod i kao takvi sa dokazanom efikasnošću. To znači da su objavljene i vama dostupne u medicinskoj literaturi studije o efikasnosti i sigurnosti preparata.

Isto kao i kod tradicionalnih lijekova, neophodno je da za svaki dodatak koji unosite postoji studija koja dokazuje da su u kontroliranim uvjetima vršena ispitivanja na ciljnoj grupi koja odgovara vama, vašim godinama i zdravstvenom stanju, sa vašim prirodnim okruženjem.

Zašto je bitno gdje je studija rađena?

Nastanak alergijskog rinitisa utječe na veliki broj faktora (stil života, ishrana, klima, biljni svijet….) pa uzmite u obzir i to na kojoj grupi ljudi su rađene studije. Lertal ispitivanja su rađena i u zemljama naše regije , te postoji potvrda efikasnosti Lertal tableta u terapiji alergijskog rinitisa na ljudima u Italiji i Srbiji koji imaju ovu vrstu zdravstvenih problema.

Lertal studije dokazuju efikasnost i sigurnost upotrebe.

 1. Cilj studije koja je rađena u Srbiji bila je procijenjena efikasnost Lertal tableta kao dopunske terapije kod osoba sa umjerenim do teškim alergijskim rinokonjunktivitisom. Studija je rađena sa 70 osoba prosječne dobi 39 godina. Pacijenti su podijeljeni u četiri različite grupe sa kombinacijama terapije antihistaminika, kortikosteroida i Lertal tableta.
  Usporedbom rezultata došlo je do izuzetno značajnog smanjenja simptoma u grupama koje su primale Lertal tablete kao dodatnu terapiju.
 2. U drugoj studiji dokazana je efikasnosti Lertala u ublažavanju znakova i simptoma sezonskog alergijskog rinitisa i smanjenju upotrebe antialergijskih lijekova.
  Usporedbom rezultata dobivenih tijekom dvije posjete liječnika, nakon 4 tjedna, došlo je do izuzetno značajnog smanjenja ukupnih simptoma alergijskog rinitisa, pri čemu nije bilo zapaženih nuspojava.

Efikasnost i sigurnost Lertal tableta su ispitivani i dokazani i kod odraslih i kod djece.

Šta upamtiti o suplementima:

 • Birajte preparate sa jasnim uputstvom o doziranju i načinu upotrebe,
 • Istraživanjima su testirani kao krajnji proizvodi i ne samo njihove aktivne supstance,
 • I prirodni preparati moraju imati i dokazanu efikasnost,
 • Terapija je potpuno sigurna za primjenu.

Isprobajte i naš klinički dokazan Lertal sprej koji umiruje i vlažne suhe, iritirane i crvene oči. Primjenjuje se kao dopuna antihistaminske terapije.