Najčešće alergije su reakcije tijela na tvari koje su inače bezopasne za većinu ljudi

Alergije su sveprisutni zdravstveni problemi koji utječu na milijune ljudi diljem svijeta. Međutim, među različitim vrstama alergija, neke se izdvajaju kao najčešće. U ovom članku istražit ćemo što su najčešće alergije, kako prepoznati njihove simptome i kako si pomoći, ako ih ikada osjetite.

Što su najčešće alergije?

Najčešće alergije su reakcije tijela na tvari koje su inače bezopasne za većinu ljudi. Ove alergije često uključuju:

 1. Alergije na pelud: pelud biljaka kao što su drveće, trava i cvjetnice može izazvati simptome kao što su kihanje, svrbež očiju i curenje nosa.
 2. Alergije na grinje: grinje su mikroskopski organizmi koji žive u kućnoj prašini. Alergični pojedinci mogu patiti od alergijskog rinitisa i astme zbog izloženosti grinjama.
 3. Alergije na kućne ljubimce: dlaka i kožni ljuskari kućnih ljubimaca, kao što su psi i mačke, često izazivaju alergijske reakcije koje uključuju svrbež, kihanje i osip.
 4. Alergije na hranu: najčešće alergije na hranu uključuju alergije na kikiriki, orahe, mlijeko i jaja. Simptomi mogu varirati od blagih kožnih iritacija do težih reakcija poput anafilaksije.
 5. Alergije na pčele i osu: ubodi ovih insekata mogu uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije kod osoba osjetljivih na njihov otrov.

Simptomi najčešćih alergija

Simptomi najčešćih alergija mogu se razlikovati, ali često uključuju:

 • Kihanje i curenje nosa
 • Svrbež kože i očiju
 • Osip ili urtikariju
 • Otežano disanje
 • Povraćanje i proljev (kod alergija na hranu)
 • Oticanje lica, usta ili grla (u slučaju ozbiljnih reakcija)

Kako si pomoći kod najčešćih alergija i što prvo napraviti ako ih primijetimo na sebi ili svojim bližnjima?

Ako primijetite najčešće alergijske simptome kod sebe ili svojih bližnjih, važno je brzo i pravilno reagirati kako biste ublažili simptome i spriječili pogoršanje

 1. Prepoznajte simptome: prvi korak je prepoznavanje simptoma alergijske reakcije. To mogu biti kihanje, curenje nosa, svrbež kože i očiju, osip, oticanje, težina u disanju ili druge reakcije koje su povezane s izloženošću alergenu.
 2. Ako sumnjate na alergijsku reakciju: ako sumnjate da ste ili vaša bliska osoba izloženi alergenu i počinjete osjećati simptome alergije, prvo je važno prestati s izlaganjem alergenu. Na primjer, ako sumnjate na alergiju na hranu, prestanite jesti tu hranu odmah.
 3. Alergološki testovi: ako sumnjate na alergiju i simptomi su česti ili ozbiljni, važno je konzultirati se s alergologom. Alergolog će provesti testiranje kako bi identificirao specifične alergene koji uzrokuju vaše simptome i napravio plan liječenja.
 4. Pratite simptome: nakon što poduzmete korake za ublažavanje simptoma, pratite svoje stanje. Ako se simptomi ne poboljšavaju ili se pogoršavaju, odmah potražite medicinsku pomoć.
 5. Planirajte preventivne mjere: ako ste svjesni svojih alergija, pokušajte izbjegavati izlaganje alergenima koliko je to moguće. Na primjer, ako ste alergični na pelud, pratite prognozu peluda i ograničite boravak na otvorenom u vrijeme visoke koncentracije peluda. Ako ste alergični na određenu hranu, pazite na etikete i izbjegavajte konzumaciju potencijalno opasnih namirnica.
 6. Nosite identifikacijsku narukvicu: osobe koje su alergične na nešto ozbiljno, kao što su određene hrane ili lijekovi, mogu nositi medicinsku identifikacijsku narukvicu ili karticu kako bi se medicinskom osoblju olakšalo brzo reagiranje u hitnim situacijama.

U slučaju ozbiljnih alergijskih reakcija kao što je anafilaksija, odmah pozovite hitnu pomoć ili se uputite u najbližu bolnicu. Alergijske reakcije mogu varirati u ozbiljnosti, stoga je važno biti pripremljen i znati kako pravilno reagirati kako biste sačuvali svoje zdravlje ili zdravlje svojih bližnjih.

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal tablete

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.