Klinički dokazana efikasnost Lertal tableta u terapiji alergijskog rinitisa – alergija kod djece

Alergijski rinitis se često pojavljuje u djetinjstvu. Alergije kod djece nisu uobičajene prije druge godine života, a najveća učestalost je u školskom uzrastu.

Alergijske bolesti se ne nasljeđuju već postoji sklonost, koja je genetski uvjetovana a naziva se atopija . Pozitivna roditeljska anamneza jedan je od glavnih uzroka razvoja alergijskog rinitisa. Ako jedan roditelj ima alergije, vjerojatnost da dijete ima neku atopijsku bolest je 30%. S druge strane, ako oba roditelja imaju alergije, mogućnost da dobije dijete je 50%.

Još jedan bitan faktor koji utječe na pojavu alergijskog rinitisa kod djece i socioekonomski standard.

Brojna istraživanja pokazala su da djeca koja žive u okruženju višeg ekonomskog standarda imaju veće šanse da imaju atopiju, nego djeca nižeg standarda.

Simptomi alergijskog rinitisa kod djece

Simptomi alergijskog rinitisa kod djece se mogu relativno lako prepoznati. Problem u postavljanju dijagnoze može nastati kod djece koja imaju simptome tijekom cijele godine i kada je alergija vezana za grinje, kućnu prašinu ili kućne ljubimce.

Djecu sa alergijskim rinitisom tokom cijele godine uglavnom prate ovi simptomi:

  • Uporne infekcije uha, koje se stalno vraćaju
  • Hrkanje
  • Nepravilno disanje (učestalo disanje kroz usta)
  • Loš učinak u školi

Koji su znakovi alergijskog rinitisa kod djece?

Jedan od sigurnih znakova da dijete ima alergijski rinitis, a ne prehladu je karakterističan pokret, koji se naziva „alergijski pozdrav“, kada dijete dlanom struže nos odozdo prema gore, čime pokušava odčepiti nos, briše ga od vode i češe se.

Treba obratiti pažnju na djecu koja često imaju probleme u respiratornom traktu, upale uha, šmrcaju, kašlju, otežano dišu, blijeda su i imaju podočnjake. Također, djeca sa alergijskim rinitisom mogu slabije čuti.

Dijagnoza i liječenje alergijskog rinitisa kod djece

U nekim slučajevima dijagnoza se može postaviti samo na temelju kliničkih slika. Rutinska dijagnostika je anamneza i pregled, ali i citološki bris nosa na eozinofile. Dodatne alergološke analize se primjenjuju kada se radi o simptomima koji duže traju i jačeg su intenziteta ili kada se kombiniraju sa simptomima drugih atopijskih bolesti.

Postupak liječenja djece isti je kao i kod odraslih , ali mora se obratiti posebna pažnja kako bi se izbjegle nuspojave specifične za školski uzrast.

Pročitajte dodatne informacije na koji način vam može pomoći Lertal za alergije kod djece.