Kod alergije na pelud, postoje simptomi koje ako ste alergičar, morate naučiti odmah prepoznavati. Alergije nastaju kao posljedica poremećaja imunološkog sustava koji nastaje kada tijelo neškodljivu tvar iz okoline prepozna kao štetno sredstvo. Peludna alergija najizraženija je u proljeće i jesen, u razdoblju cvatnje biljaka.

Sezonski alergijski rinitis uzrokuju alergeni iz vanjskog okoliša, među kojima su najčešći peludi drveća, trava i korova.

U rano proljeće najprije se pojavljuje pelud drveća (lješnjak, joha, breza, jasen, lipa, crnogorica), od kraja veljače do sredine svibnja. Pelud trava (jazavac, livadar, pšenica, raž) pojavljuje se u kasno proljeće i ljeto, od početka svibnja do sredine srpnja. Pelud korova (ambrozija, crni pelin, krkavina, kiseljak) pojavljuje se u kasno ljeto i ranu jesen, u razdoblju od kolovoza i rujna do kraja studenog.

Alergije na pelud – koji su simptomi?

Simptomi alergije na pelud počinju se javljati već u djetinjstvu ili u mlađoj dobi, a s godinama postaju blaži. No, zablude su da su alergije rezervirane samo za djecu. Često se javljaju u odrasloj dobi kao posljedica promjene životnih uvjeta ili mjesta stanovanja, kao posljedica stresa kao okidača ili kontakta s novim alergenima. Najčešći simptomi su:

 1. kihanje
 2. suhi kašalj i otežano disanje
 3. Začepljen nos
 4. vodenast, bistar iscjedak iz nosa
 5. pritisak u sinusima koji može stvoriti osjećaj boli u glavi i licu
 6. svrbež i crvenilo nosne sluznice
 7. smanjenje osjeta mirisa i okusa
 8. nadražene oči (pojava crvenila i suza)
 9. urtikarija (crvenilo kože, dermatitis)

Prevencija alergije na pelud

Nažalost, ne postoji način liječenja alergije na pelud, ali se simptomi alergijske reakcije mogu ublažiti. Prije početka sezone alergolog vam može propisati adekvatnu terapiju kako bi se izbjegla burna reakcija organizma. Osim toga, sami možete ograničiti kontakt s alergenom i tako ublažiti simptome.

 • Izbjegavajte boravak u prirodi za vrijeme cvatnje biljaka koje izazivaju alergije ili kada je koncentracija peludi visoka
 • Nosite naočale kada ste vani
 • Izbjegavajte otvaranje prozora kuće i automobila
 • Koncentracija peludi opada tijekom dana i nakon kiše, pa je tada najbolje vrijeme za izlazak
 • Često perite lice, možete i ispirati nos fiziološkom otopinom
 • Redovito perite posteljinu i odjeću na visokim temperaturama
 • Ograničite kontakt s kućnim ljubimcima koji provode puno vremena vani
 • Koristite uređaje (usisavač, klima uređaj, pročistač zraka) s HEPA filterima
 • Počnite na vrijeme piti svoju dozu tableta Lertal na prirodnoj bazi
Lertal tablete

Lertal tablete

Lertal – za život bez simptoma alergije

Lertal je prirodni saveznik u terapiji alergijskog rinitisa i konjunktivitisa, a dolazi u obliku tableta i spreja za oči, koji se praktično raspršuje preko zatvorenog kapka. Oba proizvoda sadrže ekstrakt sjemena crne koprive, o čijem se prirodnom djelovanju mnogo govori. Pročitajte više o provedenim kliničkim studijama o Lertalu na lertal.hr/klinicke-studije a svoj sprej Lertal naručite na ljekarnaonline.hr

Tablete Lertal u svakom su vam trenutku dostupne u vama najbližoj ljekarni ili na stranici behappy.hr

Raspitajte se o njima što prije, kod svog najbližeg ljekarnika.

Lertal sprej

Lertal sprej