Što je Polen? I kakva je njegova povezanost s alergijama

Polen je sitan cvjetni prah koji se proizvodi u muškim organima cvjetova biljaka i služi kao ključan element u procesu oplodnje biljaka.

To je ključna komponenta u procesu oplodnje biljaka, jer sadrži muške spolne stanice (pelud – doznajte više o temi Pelud i zdravlje) koje su potrebne za oplodnju ženskih reproduktivnih organa biljke, tj. tučka ili stigma. Ovaj proces oplodnje omogućuje biljkama da stvaraju sjeme i razmnožavaju se.

Polen se razlikuje u obliku, veličini i boji ovisno o vrsti biljke. Neki cvjetovi proizvode vrlo male količine peluda, dok drugi mogu proizvesti znatno više. Boja peluda također može varirati od bijele do crne, ovisno o biljnoj vrsti.

Kako biljke cvatu, pelud se oslobađa iz prašnica i prenosi vjetrom, insektima, pticama ili drugim organizmima do tučka druge biljke iste vrste. Kada pelud dospije na tučak, započinje proces oplodnje, što dovodi do razvoja sjemena.

Iako je polen ključan za održavanje biljnog svijeta i oplodnju, može predstavljati problem za ljude koji su alergični na njega. Kada alergična osoba udahne pelud ili dođe u kontakt s njim, imunološki sustav može reagirati na njega kao na strano tijelo, što dovodi do alergijskih simptoma kao što su kihanje, svrbež očiju, začepljen nos i kašalj.

Razina i vrsta polena u zraku variraju ovisno o sezoni, geografskom području i vrsti biljaka u okolini. Osobe koje pate od alergija na pelud često prate polensku prognozu kako bi znale kada će razine peluda biti visoke i poduzeli mjere zaštite.

Polen i alergije

Alergije na polen, poznate i kao peludne alergije ili sezonske alergije, javljaju se kada imunološki sustav reagira na prisutnost polena u zraku kao na prijetnju organizmu. Tipični simptomi uključuju kihanje, svrbež očiju, začepljen nos, kašalj i umor.

Za mnoge ljude, posebno tijekom proljeća i ljeta, ovo može postati ozbiljan problem.

polen

Gdje ima najviše polena

Razina polena u zraku varira ovisno o geografskom položaju, godišnjem dobu i vrstama biljaka u okolini. Neki od najčešćih alergeni su pelud drveća, trava i korova. Lokacije s obiljem ovih biljaka imat će veće razine polena tijekom njihovih cvatnji.

Primjerice, u proljeće drveće breza, hrast i bor intenzivno proizvode polen, što čini ovaj dio godine izazovnim za alergične pojedince.

U ljetnim mjesecima, trava poput pelina, ambrozije i različitih vrsta trava ispušta svoj pelud u zrak, izazivajući sezonske simptome alergije.

Osim toga, neki ljudi mogu biti osjetljivi i na polen korova poput ambrozije.

Lokalni klimatski uvjeti, kao što su temperatura i vlaga, također mogu utjecati na koncentraciju polena u zraku. Povećana koncentracija polena može se očekivati tijekom sušnih i vjetrovitih dana, jer vjetar širi pelud na veće udaljenosti.

Polen – kako se zaštititi?

Polen je prirodna tvar koja igra ključnu ulogu u životnom ciklusu biljaka, ali istovremeno može izazvati neugodne alergijske reakcije kod ljudi. Razina polena varira ovisno o lokaciji i sezoni, stoga je važno da osobe koje pate od alergija na polen budu svjesne svoje okoline i poduzmu odgovarajuće mjere kako bi ublažile simptome tijekom razdoblja visokih koncentracija peludi u zraku.

Što možete učiniti za sebe i svoje bližnje
  1. Pratite vremenske prognoze za polen: mnoge vremenske službe pružaju informacije o razini polena u zraku. Pratite te prognoze kako biste unaprijed znali kada će razina polena biti visoka i poduzmite dodatne mjere opreza.
  2. Ostanite unutra: tijekom razdoblja visokih koncentracija polena, pokušajte ostati unutar kuće što je više moguće, posebno tijekom sušnih i vjetrovitih dana.
  3. Koristite klima-uređaj: korištenje klima-uređaja s filterima za pelud u zatvorenim prostorima može pomoći u filtriranju zraka i smanjenju unosa polena.
  4. Zatvorite prozore i vrata: držite prozore i vrata zatvorenima kako biste spriječili ulazak peludi u svoj dom.
  5. Vožnja u automobilu: ako morate putovati tijekom visoke sezone peludi, zatvorite prozore automobila i koristite klima-uređaj sa zatvorenim filterima kako biste smanjili izloženost polenu.
  6. Izbjegavajte aktivnosti na otvorenom: pokušajte izbjegavati fizičke aktivnosti na otvorenom, poput trčanja ili bicikliranja, tijekom visokih koncentracija polena.
  7. Nosite zaštitnu odjeću: Ako morate biti vani, nosite duge rukave, sunčane naočale i kapu kako biste smanjili izloženost polenu na koži i očima.
  8. Isperite lice i kosu: nakon boravka na otvorenom, isperite lice i kosu kako biste uklonili pelud koji se može zadržati na vašoj koži i kosi.
  9. Koristite medicinsku pomoć: ako imate teže alergijske reakcije na pelud, konzultirajte se s liječnikom. Liječnik vam može preporučiti lijekove kako biste ublažili simptome.
  10. Alergološko testiranje i imunoterapija: ako vaše alergije na pelud predstavljaju ozbiljan problem, razmislite o alergološkom testiranju i imunoterapiji. Imunoterapija, poznata i kao alergenska terapija, može vam pomoći da razvijete toleranciju na pelud i smanjite ozbiljnost alergijskih simptoma.

Slijedeći ove korake, možete značajno smanjiti izloženost polenu i olakšati život tijekom sezone peludi.

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal tablete

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.