Za roditelje čija djeca se bore sa alergijskim rinitisom i konjunktivitisom od velike je važnosti odabir preparata koji zaista pomaže. Pored toga što nema neželjenih učinaka, kako znati da ste za svoje dijete odabrali najbolji preparat koji će imunološkom sustavu dati odgovarajuću podršku i pomoći obrani organizma od alergena? Šta vam jamči sigurnost i učinkovitost? Zašto je Lertal vaš najbolji izbor i koliku važnost ima činjenica da je ispitivanje rađeno i na djeci objasniti ćemo u sljedećem tekstu.

Kriterij za dodatke prehrani na tržištu

Svi znamo da djeca spadaju u osjetljivu kategoriju za koju se primjenjuju posebni sigurnosni protokoli kada govorimo o primjeni terapije. Lijekovi koji se pojavljuju na tržištu prolaze detaljne kliničke studije kako bi se njihova sigurnost utvrdila i upotreba zadovoljila i najstrože kriterije. Nakon zadovoljenih kriterija takav lijek se može registrirati, uz stroga pravila u kakvu se ambalažu pakira i kako se lijek čuva . Da li isti kriteriji vrijede i za suplemente od prirodnih sastojaka?

Odgovor na ovo pitanje je NE. Kriterij za registraciju dijetetskih suplemenata značajno su jednostavniji i blaži. Dovoljno je da nijedan sastojak nije štetan po zdravlje, dok se prava efikasnost ne zahtijeva i ne ispituje. Efikasnost dijetetskog preparata se, uglavnom, zasniva na činjenici da samo neki od sastojaka ima ispitano pozitivno djelovanje.

Koje preduvjete bi dodatak koji birate za vaše dijete zaista trebao zadovoljiti?

  • Klinički potvrđenu efikasnost i sigurnost.
  • Konkretan preparat ima rađeno ispitivanje efikasnosti i sigurnosti upotrebe, a ne samo njegov aktivni sastojak.
  • Ispitivanja su rađena i na dijeci.
  • Uključeni su faktori okruženja u ispitivanja poput klime, ishrane, stila života i slično.
  • Rezultati ispitivanja su javni i objavljeni u medicinskim časopisima.

Nedostatak informacija o prirodnoj suplementaciji

Za svaki od suplemenata, a pogotovo kod onih za borbu protiv prirodnih neprijatelja poput alergena, uglavnom se na tržištu nalaze preparati i suplementi prirodnih sastojaka. Za date sastojke se uglavnom vezuje određeno tradicionalno djelovanje koje garantira neku blagodat po organizmu. Ove informacije nisu potvrđene, dokazane i na neki način provjerene i podržane dokazima.

Kod odabira prirodnih preparata:

  1. Da li znate preporučene doze za određeni aktivni element suplementa koji koristite?
  2. Koji je optimalni način upotrebe aktivnih sastojaka datog suplementa?
  3. Da li su rađena ispitivanja na ciljnoj grupi u kojoj baš vi ili vaše dijete spadate?
  4. Da li je za odabrani dodatak dokazana efikasnost a ne samo da ne postoji neželjeno djelovanje?

Lertal je jedini dijetetski dodatak sa klinički dokazanim efektom u terapiji alergijskog rinitisa kod djece.

Čemu služi Lertal?

Lertal tablete su dvoslojne brzo-spore tablete, koje kontroliranim oslobađanjem aktivnih supstanci umanjuju ili potpuno eliminiraju alergijske simptome kao što su: kihanje, curenje nosa, začepljen nos, svrab očiju, suzenje oka, otok i crvenilo konjuktiva.

Pored njih u ponudi je i Lertal sprej koji koristi za očne simptome alergijskog konjunktivitisa, suhih iritiranih i crvenih očiju.

Što znači to što je Lertal klinički ispitan?

Za vas kao za roditelje je od velike važnosti informacija da je na Lertalu, kao konkretnom preparatu radio tim liječnika kako bi se dokazali efikasnost i sigurnost . Ispitivanja nisu rađena samo na aktivnim sastojcima tableta već na čitavom preparatu. Lertal ima dokazanu efikasnost kod odraslih ali i kod djece kroz tri različite kliničke studije.

Ovaj prirodni preparat ispitan je čak i u zemljama naše regije što znači da su uzeti u obzir svi preduvjeti našeg okruženja poput klime, okoline, ishrane, biljnog svijeta i slično (kod problema sa alergijama naročito značajno). Po ovim kriterijima, Lertal je jedini potpuno prirodni preparat sa dokazanim djelom.

Što su studije sa djecom testirale i koji je bio rezultat?

U studiji I – tijekom aktivnog liječenja, dokazana je efikasnost Lertal tableta kao dodatne terapije kod djece sa alergijskim rinokonjunktivitisom. Liječenje u trajanju od četiri tjedna rađeno je sa 146. prosinca prosječne starosti 9 godina.

U studiji II – Letal je korišten kao preventivna terapija alergijskog konjuktivitisa, nakon standardne terapije. Ova faza je utvrdila broj, intenzitet, trajanje pogoršanja i dužinu vremena bez simptoma. U ovoj fazi je sudjelovao 128 djece.

Obe faze bilježe jako dobre rezultate, bez nuspojava, sa dokazanom efikasnošću.

Lertal potražite u najbližoj apoteci ili naručite online.