Alergene biljke česte su i u jesen. No, što zapravo uzrokuje alergijske reakcije i možemo li se naučiti zaštititi?

Jesen donosi prekrasne promjene u prirodi, ali za alergične pojedince to može značiti povećane neugodnosti. Alergije izazvane biljkama u jesen mogu uzrokovati simptome poput kihanja, svrbeža očiju i nosa te općenito lošeg osjećaja.

Istražimo zajedno koje su najčešće alergene biljke u jesen, zašto se alergijske reakcije pojačavaju u tom razdoblju te kako se možete zaštititi od njihovih utjecaja.

Najčešće alergene biljke u jesen:

  1. Ambrozija: ambrozija je vjerojatno najpoznatija biljka koja uzrokuje alergijske reakcije u jesen. Njezini peludi mogu izazvati jaku reakciju kod osoba alergičnih na ambroziju.
  2. Pelud trava: različite vrste trava oslobađaju pelud tijekom jeseni, što može uzrokovati simptome kod osoba osjetljivih na pelud trava.
  3. Pelud drveća: određene vrste drveća kao što su breza, hrast, joha i cedar također oslobađaju pelud u jesen, što može izazvati alergijske simptome kod osjetljivih pojedinaca.
  4. Pelud cvjetnica: cvjetnice poput krizantema i maruna također mogu proizvesti pelud koja može uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi.
  5. Pelud korova: osim ambrozije, postoji niz drugih korova koji mogu izazvati alergijske simptome u jesen, kao što su kiselice, pelin i ragweed.

Zašto alergijske reakcije osjećamo i u jesen?

Jesen je sezona kada mnoge biljke cvjetaju i oslobađaju pelud kako bi se razmnožile. Topli dani i hladne noći karakteristične za jesen potiču otpuštanje peludi u zrak. Ovaj proces stvara veći broj alergena u zraku, što dovodi do pojačanih alergijskih reakcija.

Kakav je njihov utjecaj na organizam, kako se zaštititi?

Kad osoba alergična na određene biljke udiše pelud, imunološki sustav reagira pretjerano i pokreće lančanu reakciju simptoma. To može uključivati kihanje, curenje nosa, svrbež očiju i kože te opću nelagodu.

Kako biste se zaštitili od utjecaja alergena biljaka u jesen, preporučuje se:

  • Pratite dnevnu prognozu peludi i ostanite unutra kad je koncentracija visoka.
  • Koristite klima uređaje s filterima koji hvataju pelud iz zraka.
  • Često perite ruke, lice i odjeću nakon boravka na otvorenom.
  • Nosite sunčane naočale kako biste zaštitili oči od peludi.
  • Razgovarajte s liječnikom o mogućnostima liječenja.

Iako jesen donosi prekrasne prirodne pejzaže, za alergične osobe to može značiti povećane neugodnosti zbog alergijskih reakcija uzrokovanih alergenim biljkama.

Praćenjem prognoza peludi i primjenom odgovarajućih mjera opreza, možete znatno smanjiti utjecaj alergena na svoj organizam i uživati u jesenskim radostima. Ako su simptomi ozbiljni, svakako potražite savjet liječnika kako biste pronašli najbolje rješenje za svoje potrebe.

Pročitajte i >> Što su inhalacijski alergeni?

Doznajte više o Lertal tabletama >> behappy.hr/trgovina/alergije/lertal-tablete

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Jedna Lertal tableta sastavljena je od tri glavna sastojka koji pomažu u borbi protiv alergena: perilla – smanjuje proizvodnju leukotriena B4 koga stvaraju leukociti kao odgovor na medijatore upale, kvercetin – flavonoid koji pokazuje jaku antioksidantnu i antiinflamatornu aktivnost i vitamin D3 koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.