Inhalacijski alergeni su tvari koje se nalaze u zraku i mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su osjetljive na te tvari.

Ove alergene udišemo i ulaze u naš dišni sustav, što može rezultirati različitim simptomima alergije.

Neki najčešći inhalacijski alergeni su:

  1. Pelud biljaka: Pelud različitih biljaka, kao što su drveće, trava, korov i cvijeće, može biti snažan alergen. Kada biljke cvatu, otpuštaju pelud u zrak, koja se potom može inhalirati i izazvati alergijske simptome.
  2. Kućna prašina: Kućna prašina je mješavina čestica koje se nalaze u kućnom okruženju, poput čestica kože, dlake kućnih ljubimaca, grinje, gljivica i drugih alergena. Inhalacija kućne prašine može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje su osjetljive na ove tvari.
  3. Grinje: Grinje su mikroskopski organizmi koji se hrane mrtvim stanicama kože i nalaze se u kućnoj prašini. Njihovi izmet i tijela mogu biti alergeni koji uzrokuju simptome alergijske reakcije.
  4. Dlake kućnih ljubimaca: Proteini koji se nalaze u slini, urinu i peruti kućnih ljubimaca, poput pasa i mačaka, mogu izazvati alergijske simptome kod nekih ljudi.
  5. Gljivice i plijesni: Gljivice i plijesni mogu rasti u vlažnim i vlažnim okruženjima kao što su kupaonice, podrumi i vanjski prostori. Inhalacija spora gljivica i plijesni može izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba.

Lertal tablete

Kada se tijekom cvatnje biljaka, otpušta najviše peluda u zrak?

Općenito, vrijeme cvatnje biljaka i otpuštanje peluda može varirati ovisno o vrsti biljke i geografskom području. Međutim, postoje neki općeniti obrasci vezani uz vrijeme kada se najviše peluda otpušta u zrak. Evo nekoliko primjera:

  1. Drveće: Većina drveća oslobađa pelud u zrak tijekom proljeća, obično od ožujka do svibnja, ovisno o vrsti. Na primjer, breze i hrastovi su poznati po otpuštanju velike količine peluda tijekom proljetnih mjeseci.
  2. Trave: Većina trava cvate tijekom ljeta, obično od svibnja do rujna, ovisno o vrsti. To uključuje travu kao što su raigras, timotijevka, kukuruz trava i ostale uobičajene vrste trava.
  3. Korov: Korovne biljke, poput ambrozije, obično cvatu kasnije tijekom ljeta i ranog jeseni, od srpnja do listopada. Ambrozija je poznata po tome što otpušta velike količine alergenog peluda i uzrokuje alergijske reakcije kod osjetljivih osoba.

Doznajte više o Lertal tabletama >> behappy.hr/trgovina/alergije/lertal-tablete

Važno je napomenuti da se točno vrijeme otpuštanja peluda može razlikovati ovisno o geografskom području, lokalnim uvjetima i vremenskim uvjetima. Pratiti lokalne vremenske prognoze i informacije o peludnoj prognozi može vam pomoći u određivanju kada je koncentracija peluda najviša u vašem području.

Simptomi inhalacijskih alergija mogu uključivati kihanje, curenje nosa, svrbež i peckanje očiju, svrbež grla, kašalj, otežano disanje i kožne reakcije poput osipa ili svraba.

Ako sumnjate da imate alergiju na inhalacijske alergene, važno je konzultirati se s alergologom kako biste dobili dijagnozu i upravljanje simptomima.

Pročitajte i >> Kako prepoznati alergijske reakcije i pravilno postupiti

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr/trgovina/lertal-tablete-protiv-alergijskog-rinitisa-i-konjunktivitisa ili ljekarnaonline.hr/proizvodi/alergije/lertal-sprej-za-oci

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.