Alergija na čempres, poznata i kao sezonski alergijski rinitis ili peludna alergija na čempres (cedar), javlja se kada tijelo reagira na pelud čempresa kao na štetan element, izazivajući alergijske simptome.

Koji su simptomi alergija na čempres?

  1. Kihanje, koje može biti često i ponavljajuće
  2. Curenje nosa, u obliku obilnog ispuštanja bistre sluzi iz nosa
  3. Začepljen nos – otežano disanje kroz nos zbog začepljenih sinusa
  4. Crvene ili vodenaste oči koji svrbe – oči mogu biti nadražene, svrbiti, biti crvene i suziti
  5. Svrbež u grlu ili ušima – osjećaj svrbeža u grlu ili ušima
  6. Umor i razdražljivost – simptomi alergije mogu uzrokovati umor i promjene raspoloženja

Što raditi, ako prepoznam alergiju na čempres?

Pokušajte primijeniti ovih nekoliko savjeta za upravljanje alergijom na pelud čempresa

  1. Pratite peludni kalendar: informirajte se o razdobljima kada je pelud čempresa najviše prisutan u zraku kako biste mogli unaprijed poduzeti preventivne mjere.
  2. Izbjegavajte izlaganje peludu: pokušajte ostati unutra u vrijeme kada je pelud koncentriran u zraku, obično ujutro i rano poslijepodne. Držite zatvorene prozore i vrata.
  3. Koristite klimatizaciju: ako koristite klimatizaciju, postavite filtere koji će pomoći u filtriranju peludi iz zraka.
  4. Nosite sunčane naočale: sunčane naočale mogu pomoći zaštiti vaših očiju od kontakta s peludom.
  5. Redovito perite ruke i lice: nakon boravka na otvorenom, operite ruke i lice kako biste uklonili pelud koji se može zadržati na koži.
  6. Koristite prirodne dodatke prehani: doznajte više o Lertalu i Perilli
  7. Nazovite liječnika: ako simptomi postanu nepodnošljivi ili se ne poboljšavaju, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Možda će biti potrebno prilagoditi terapiju ili razmotriti druge opcije.

Ako sumnjate da vaše dijete ima alergiju na pelud čempresa, obratite se što prije pedijatru ili alergologu kako biste dobili pravilnu dijagnozu i preporuke za upravljanje simptomima.

Kako znati da imam baš alergiju na čempres?

Da biste utvrdili muči li vas alerggija na čempres, važno je obratiti pažnju na simptome koji se javljaju nakon izlaganja peludu čempresa.

Ovi simptomi obično se manifestiraju tijekom sezone kad je pelud čempresa u zraku. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da bolje razumijete ima li osoba alergiju na čempres:

  1. Pratite sezonski uzorak: alergija na pelud čempresa često se javlja tijekom proljetnih mjeseci, kada je koncentracija peludi čempresa u zraku najviša. Ako primijetite da se simptomi pogoršavaju u određeno doba godine, to može ukazivati na alergiju na pelud čempresa.
  2. Identificirajte simptome: alergija na pelud čempresa može uzrokovati simptome kao što su kihanje, curenje nosa, svrbežne i crvene oči, svrbež grla i umor. Ako primijetite ove simptome nakon izlaganja peludu čempresa, to može ukazivati na alergijsku reakciju.
  3. Pratite okolinu: ako primijetite da se simptomi pogoršavaju kad ste vani, osobito u blizini čempresa ili u područjima gdje ima puno ovih stabala, to može dodatno ukazivati na alergiju na čempres.
  4. Razgovarajte s liječnikom: ako sumnjate da imate alergiju na čempres, najbolje je konzultirati se s liječnikom ili alergologom. Oni će provesti detaljan pregled, postavljati pitanja o simptomima i povijesti alergija te, po potrebi, naručiti testiranje alergija.

Testiranje alergija često uključuje:

  • Kožne testove: mali tragovi alergena (uključujući pelud čempresa) nanose se na kožu, a zatim se prate reakcije kože. Ovaj test pomaže identificirati na što je osoba alergična.
  • Test krvi: krv se analizira kako bi se utvrdila prisutnost specifičnih antitijela koja se formiraju kao odgovor na alergijsku reakciju.

Testiranje će pomoći potvrditi ima li osoba alergiju na čempres i koliko je ta alergija ozbiljna. Na temelju dijagnoze, liječnik će moći preporučiti odgovarajuće tretmane i strategije za upravljanje simptomima alergije na čempres.

Pročitajte i >> 4 biljke uz koje se mogu ublažiti simptomi alergija, uključujući crnu koprivu

Za život bez simptoma alergije, doznajte više o Lertal tabletama >> behappy.hr/trgovina/alergije/lertal-tablete

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.