Simptomi alergija mogu se ublažiti uz različite biljke, a posebice ako patite od alergijskog rinitisa i sezonskih alergija
 1. Perilla frutescens (crna kopriva) se često koristi u tradicionalnoj medicini za ublažavanje simptoma alergija, posebno kod alergijskog rinitisa.
 2. Kamilica (Matricaria chamomilla): ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju upalnih reakcija koje se javljaju kod alergija. Može se koristiti kao čaj ili kao ulje za inhalaciju.
 3. Maslačak (Taraxacum officinale): Maslačak ima blagi diuretski učinak i može pomoći u ublažavanju simptoma alergijske reakcije. Listovi se mogu konzumirati sirovi u salatama ili se mogu koristiti kao dodatak prehrani.
 4. Ginkgo biloba: Ginkgo biloba je biljka koja se često koristi za poboljšanje cirkulacije, ali se također može koristiti kako bi se smanjili simptomi alergija. Djeluje kao prirodni antihistaminik i može pomoći u smanjenju upalnih reakcija.

Što u sebi ima crna kopriva, da može pomoći kod ublažavanja alergija?

Znanstveno je dokazano da Perilla inhibicijom oslobađanja histamina, ekspresijom interleukina (IL-6, TNF-alfa) i inhibicijom 5-lipooksigenaze i 12-lipooksigenaze ostvaruje antialergijska svojstva koja znatno pomažu u borbi protiv alergena.

Perilla sadrži ove flavonoide:

 • Ružmarinska kiselina
  Ispitivanja su pokazala da oralna upotreba ružmarinske kiseline povoljno utječe na astmu uzrokovanu alergijama. Smanjuje proizvodnju leukotriena B4 (koga stvaraju leukociti kao odgovor na medijatore inflamacije)
 • Krisoeriol
  Bronhodilatator, snižava PK, poboljšava cirkulaciju
 • Apigenin
  Pokazuje antiinflamatorna , antikancerogena i antioksidativna svojstva
 • luteolin
  Pokazuje antioksidativna i antiupalna svojstva , inducira apoptozu stanica i ispoljava hemoprotektivnu aktivnost

Ako imate ozbiljne simptome alergije, svakako se konzultirajte s alergologom ili drugim medicinskim stručnjakom koji će moći pružiti advekatne preporuke za vaše specifično stanje.

Ako tražite prirodnog saveznika za alergije, preporučujemo vam uz vašu propisanu terapiju – Lertal tablete i Lertal sprej, koji se praktično šprica na zatvorene oči. Doznajte više o kliničkim studijama za Lertal proizvode na >> lertal.hr/klinicke-studije

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

tablete za alergiju