Što je alergijski konjuktivitis i kako ga prepoznati kod odraslih i djece? Alergijski konjunktivitis je upala konjunktive (prozirni sloj tkiva koji oblaže unutarnju površinu kapaka i vanjski dio bijeljaka oka) uzrokovana alergijskom reakcijom.

Ova reakcija javlja se kada imunološki sustav preosjetljivo reagira na tvari koje se inače smatraju bezopasnim, poput peludi, prašine, grinje, dlake kućnih ljubimaca ili drugih alergena.

Simptomi alergijskog konjunktivitisa mogu uključivati:

  1. Crvenilo očiju
  2. Svrb i peckanje očiju
  3. Osjećaj stranog tijela u oku
  4. Povećanje suza
  5. Oticanje kapaka
  6. Povećana osjetljivost na svjetlost
  7. Vodenaste ili sluzave izlučevine iz očiju

Kod djece, simptomi alergijskog konjunktivitisa mogu biti slični kao kod odraslih, ali djeca ponekad teže prepoznaju ili opisuju svoje simptome. Zato roditelji trebaju obratiti pažnju na promjene u ponašanju djeteta, trljanje očiju, često treptanje ili izbjegavanje vanjskih aktivnosti.

Pročitajte i >> Kako prepoznati alergijski rinitis kod djece?

Ako sumnjate da imate alergijski konjunktivitis ili vaše dijete pokazuje simptome, preporučuje se posjet oftalmologu ili alergologu kako bi se postavila točna dijagnoza.

Liječnik će provesti pregled očiju i anamnezu, prepoznati uzrok alergijske reakcije i utvrditi postoji li alergijski konjuktivitis

Na temelju dijagnoze, moguće su sljedeće terapijske opcije:

  • Izbjegavanje alergena: Ako je poznato koji alergeni izazivaju reakciju, izbjegavanje izlaganja tim tvarima može smanjiti simptome.
  • Antihistaminici: lijekovi koji smanjuju djelovanje histamina, tvari koja igra ključnu ulogu u alergijskim reakcijama, i koji mogu olakšati simptome, a propisuje ih liječnik.
  • Hladni oblozi: primjena hladnih obloga na zatvorene oči može pružiti privremeno olakšanje.
  • Sprej za oči: šprica se praktično na zatvorene oči, u sebi ima suhi ekstrakt sjemena crne koprive (Perilla), hijaluronsku kiselinu i liposome te se zbog osobina da umiruje, osvježava i vlaži suhe, iritirane i crvene oči primjenjuje kao dopuna antihistaminske terapije

Ako imate alergijski konjunktivitis, liječnik će vam pomoći pronaći najbolju terapiju i upravljanje simptomima kako biste se osjećali što ugodnije.

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.