Kako perilla, ekstrakt sjemena crne koprive, može ublažiti simptome alergije? Biljka Perilla sadrži prirodne spojeve koji mogu imati blagotvoran učinak na simptome alergije.

Perilla, ekstrakt sjemena crne koprive, dobiven često se koristi kao dodatak prehrani radi olakšavanja alergijskih simptoma. Vjeruje se da ekstrakt perille ublažava simptome alergije kroz različita djelovanja:

  1. Antihistaminsko djelovanje: perilla sadrži spojeve poput ružmarinske kiseline, luteolina i apigenina koji imaju antihistaminsko djelovanje. Histamin je tvar koju tijelo oslobađa tijekom alergijske reakcije i uzrokuje simptome poput svrbeža, kihanja i začepljenja nosa. Perilla ekstrakt može blokirati oslobađanje histamina i smanjiti njegovo djelovanje, što rezultira smanjenjem simptoma alergije.
  2. Protuupalno djelovanje: ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti upalu sluznice nosa i dišnih putova. Ovo može pomoći u ublažavanju začepljenja nosa, curenja nosa i drugih simptoma povezanih s alergijskim rinitisom.
  3. Antioksidativno djelovanje: perilla ekstrakt bogat je antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa uzrokovanog alergijskom reakcijom. Oksidativni stres može pogoršati upalne procese i simptome alergije. Antioksidansi u perilla ekstraktu pomažu neutralizirati slobodne radikale i smanjiti oksidativni stres.
  4. Regulacija imunološkog odgovora: može utjecati na regulaciju imunološkog odgovora tijela na alergene. Djeluje na smanjenje prekomjerne reakcije imunološkog sustava na pelud i druga alergene, što može smanjiti ozbiljnost simptoma alergije.

Kada je i gdje otkrivena Perilla?

Perilla (Perilla frutescens) je biljka porijeklom iz Azije, a ima dugu povijest korištenja u kulinarske i medicinske svrhe.

Biljka perilla široko se koristi u kineskoj, japanskoj i korejskoj kuhinji. U tim kulturama perilla se koristi za pripremu jela, kao dodatak jelima i začin u marinadama i umacima. Listovi perille imaju karakterističnu aromu i okus, a često se koriste u umacima za sushi i slična jela.

Također je poznata po svojim ljekovitim svojstvima u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ekstrakt sjemena crne koprive iz perille, koji se spominje kod ublažavanja alergijskih simptoma, također ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini.

Kasnije se proširila i u druge dijelove svijeta, uključujući Sjevernu Ameriku, Europu i druge dijelove Azije. Danas se može pronaći u različitim dijelovima svijeta i koristi se i kao kulinarski sastojak i u ljekovite svrhe.

Kako izgleda Perilla i tko je danas konzumira?

Perilla frutescens je biljka koja ima karakterističan izgled. Ova jednogodišnja biljka može narasti do visine od oko 30-90 cm. Njezini listovi su široki, jajoliki ili srcoliki oblika, s nazubljenim rubovima.

Boja listova može varirati od zelene do ljubičaste ili crvene, ovisno o sorti perille.

perilla

Perilla biljka također ima cvjetove koji su obično sitni, bijeli, ljubičasti ili ružičasti. Cvjetovi formiraju klase ili cvatove na vrhovima stabljika. Nakon cvatnje, perilla razvija sitna sjemenke koje mogu biti smeđe ili crne boje, a sjemenke su jestive i bogate uljem.

Perilla je postala popularna kao sastojak u zdravim napicima, kao dodatak prehrani u obliku ulja ili ekstrakta, te se koristi u tradicionalnoj medicini radi potencijalnih blagotvornih učinaka na zdravlje.

Danas se perilla konzumira diljem svijeta, kako u tradicionalnim azijskim kuhinjama, tako i u drugim kulinarskim tradicijama gdje se cijeni njezin okus i ljekovita svojstva.

Također se može pronaći kao dodatak prehrani ili sastojak u prehrambenim proizvodima namijenjenima zdravlju i dobrobiti.

Zašto se Perilla koristi kao obrana od alergija?

Koristi se kao obrana od alergija zbog svojih svojstava koja mogu pomoći ublažiti simptome alergijskih reakcija. Glavni razlozi za njeno korištenje kod alergija su sljedeći:

  1. Antiinflamatorna aktivnost: Perilla sadrži spojeve s protuupalnim svojstvima. Upala je osnovni mehanizam alergijskih reakcija, a protuupalna svojstva perille mogu pomoći u smanjenju upale sluznice nosa, dišnih putova i očiju te smanjenju simptoma kao što su začepljenje nosa, curenje nosa i svrbež.
  2. Antihistaminsko djelovanje: Perilla sadrži prirodne spojeve koji imaju antihistaminsko djelovanje, što znači da mogu inhibirati ili smanjiti oslobađanje histamina. Histamin je tvar koja se oslobađa tijekom alergijske reakcije i uzrokuje simptome poput svrbeža, crvenila, oticanja i kihanja. Smanjenje razine histamina može ublažiti ove simptome.perilla
  3. Antioksidativna svojstva: Perilla sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa uzrokovanog alergijskom reakcijom. Oksidativni stres može pogoršati upalne procese i simptome alergije. Antioksidansi u perilli mogu neutralizirati slobodne radikale i smanjiti oksidativni stres, čime se može smanjiti ozbiljnost simptoma alergije.
  4. Regulacija imunološkog odgovora: može modulirati imunološki odgovor tijela na alergene. Djeluje na smanjenje prekomjerne reakcije imunološkog sustava na alergene, što može smanjiti ozbiljnost simptoma alergije.

Perilla se često koristi kao dodatak prehrani u obliku tableta ili ekstrakta kako bi se iskoristila njena ljekovita svojstva u ublažavanju simptoma alergija.

Pročitajte i >> Koji je sastav sjemena crne koprive?

Čemu služe flavonoidi, kada su u pitanju alergije i koje sve flavonoide ima Perilla?

Flavonoidi su skupina biljnih spojeva s antioksidativnim, protuupalnim i imunomodulatornim svojstvima. Oni su široko proučavani zbog svoje sposobnosti da podrže zdravlje i ublaže različite zdravstvene probleme, uključujući alergijske reakcije.

Perilla sadrži različite flavonoide koji doprinose njezinim blagotvornim svojstvima. Neki od flavonoida prisutnih u njoj su:

  1. Luteolin: Luteolin je flavonoid koji se nalazi u perilli i ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva. On može smanjiti upalu i regulirati imunološki odgovor.
  2. Apigenin: Apigenin je još jedan flavonoid prisutan u perilli koji ima protuupalna, antioksidativna i antihistaminska svojstva. Također može imati umirujući učinak na alergijske simptome.
  3. Ružmarinska kiselina: Ružmarinska kiselina je flavonoid snažnog antioksidativnog djelovanja koji može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa povezanog s alergijskim reakcijama.

    ružmarin

  4. Krisoeriol: Kada je u pitanju alergija, krisoeriol se ističe zbog svojih antialergijskih svojstava. On može inhibirati oslobađanje histamina i upalne medijatore, smanjiti reakciju preosjetljivosti i ublažiti simptome alergije poput svrbeža, crvenila, oticanja i kihanja.

Važno je napomenuti da iako se perilla ekstrakt koristi kao dodatak prehrani za olakšavanje simptoma alergije, individualni odgovor može varirati. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja dodataka prehrani kako biste bili sigurni da su sigurni za vaše specifično stanje i vrstu alergije.

Doznajte više o Lertal tabletama >> behappy.hr/trgovina/alergije/lertal-tablete

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.