Što jača imunitet kod alergija? Kod alergija, jačanje imuniteta može pomoći u smanjenju simptoma i olakšanju reakcija na alergene.

Postoji puno načina kroz koje biste mogli ojačati svoj imunološki sustav i zatim se lakše nosili s alergijama:

  1. Uravnotežite svoju prehranu: konzumiranje uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, zdravim mastima i proteinima može pružiti tijelu esencijalne hranjive tvari i antioksidanse koji podržavaju imunitet.
  2. Pijte probiotike: dodatak probiotika ili konzumiranje probiotičkih namirnica kao što su jogurt, kiseli kupus ili kefir može pomoći u održavanju zdrave ravnoteže crijevne mikrobiote. Zdrava crijevna flora može povoljno djelovati na imunološki sustav i smanjiti rizik od alergijskih reakcija.
  3. Pijte vitamin C: vitamin C poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima i važno je za zdravlje imunološkog sustava. Možete ga dobiti iz citrusnog voća, paprike, kelja i drugih namirnica.
  4. Uzimajte vitamin D: nedostatak vitamina D povezan je s povećanim rizikom od alergijskih bolesti. Izlaganje suncu i konzumacija namirnica bogatih vitaminom D poput masne ribe, jaja i mlijeka može pomoći u održavanju adekvatnih razina vitamina D.
  5. Smanjite stres: prolongirani stres može oslabiti imunološki sustav, pa je važno prakticirati tehnike opuštanja poput meditacije, joge ili dubokog disanja kako biste smanjili stres i podržali imunitet.
  6. Izbjegavajte alergene: najbolji način za smanjenje simptoma alergija je izbjegavanje izlaganja alergenima. Ako znate na što ste alergični, pokušajte izbjegavati te tvari koliko god je moguće.
  7. Konzultirajte se s liječnikom: Ako imate ozbiljne alergijske reakcije ili alergije koje značajno utječu na kvalitetu života, važno je konzultirati se s liječnikom ili alergologom. Oni mogu preporučiti antihistaminike, imunoterapiju ili druge terapije koje vam mogu pomoći u suočavanju s alergijama.

Važno je napomenuti da svatko može reagirati drugačije na metode jačanja imuniteta, pa je važno prilagoditi pristup svojim individualnim potrebama i konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom prije nego što započnete bilo kakve promjene u prehrambenim ili terapijskim navikama.

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Na što treba paziti kada se pije vitamin D?

Posebice kada uzimate vitamin D, važno je slijediti određene smjernice kako biste osigurali sigurnu i učinkovitu upotrebu.

  1. Doziranje: važno je slijediti preporučene doze vitamina D. Prekomjerna doza vitamina D može dovesti do toksičnosti, koja može uzrokovati simptome poput mučnine, povraćanja, slabosti mišića i povećanog rizika od problema s bubrezima. Preporučene doze variraju ovisno o dobi, spolu i zdravstvenom stanju. Najbolje je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili pravilnu dozu za vas.
  2. Interakcije s lijekovima: vitamin D može imati interakcije s određenim lijekovima, poput kortikosteroida, nekih antikonvulziva i diuretika. Ti lijekovi mogu povećati ili smanjiti razinu vitamina D u tijelu. Ako uzimate bilo kakve lijekove, bilo bi dobro konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom o mogućim interakcijama prije nego što započnete uzimanje vitamina D dodataka.
  3. Praćenje razine vitamina D: preporučuje se provođenje testiranja razine vitamina D kako biste znali koliko vitamina D vaše tijelo zaista treba. Previsoka razina vitamina D također može biti štetna. Obratite se svom liječniku kako biste provjerili razinu vitamina D i dobili smjernice o doziranju.
  4. Kombinacija s drugim nutrijentima: vitamin D se najviše apsorbira u prisutnosti određenih nutrijenata, poput kalcija i magnezija. Ponekad se dodaci vitamina D kombiniraju s tim nutrijentima kako bi se poboljšala apsorpcija i iskoristivost. Međutim, kombinaciju vitamina D s drugim nutrijentima ili dodacima treba koristiti samo pod nadzorom zdravstvenog stručnjaka.
  5. Sunčeva svjetlost i prehrambene opcije: vitamin D se može dobiti i izlaganjem kože sunčevoj svjetlosti i putem određenih prehrambenih izvora, poput masne ribe, jaja i mlijeka. Važno je uravnotežiti unos vitamina D iz različitih izvora i prilagoditi ga individualnim potrebama.

Kao i uvijek, preporučujemo da se konzultirate sa svojim liječnikom ili farmaceutom prije početka uzimanja vitamina D kako biste dobili individualizirane smjernice i sigurno iskoristili njegove prednosti.

Pročitajte i >> Koliko ljudi zapravo pati od alergija?

Lertal tablete

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.