Koje vrste alergija postoje i kako ih naučiti prepoznati? Danas postoji širok raspon alergija koje ljudi mogu imati, a ovo su samo neke od najuobičajenih
 1. Alergija na hranu: Alergija na hranu je reakcija imunološkog sustava na određene proteine u hrani. Najčešći alergeni hrane su kikiriki, orašasti plodovi, jaja, mlijeko, riba, školjke, pšenica, soja i sjemenke.
 2. Alergija na pelud: Alergija na pelud, također poznata kao sezonski alergijski rinitis ili peludna groznica, javlja se kada imunološki sustav reagira na pelud iz stabala, trava ili korova. Simptomi uključuju kihanje, curenje iz nosa, svrbež očiju i kašalj.
 3. Alergija na kućnu prašinu: Alergija na kućnu prašinu je reakcija na alergene koji se nalaze u prašini koja se nakuplja u kućama. Ovi alergeni mogu uključivati grinje, životinjsku dlaku, spore plijesni i druge tvari. Simptomi mogu uključivati kihanje, začepljen nos, svrbež očiju i kože.
 4. Alergija na životinjsku dlaku: Alergija na životinjsku dlaku je reakcija na proteinske tvari koje se nalaze u ljusci kože, sline ili urinu kućnih ljubimaca kao što su psi, mačke, hrčci ili ptice. Simptomi uključuju svrbež, crvenilo, kihanje, začepljen nos i astmu.
 5. Alergija na ubode insekata: Reakcija na ubode ili ugrize insekata kao što su pčele, ose, komarci ili krpelji može izazvati alergijsku reakciju. Simptomi mogu uključivati oticanje, crvenilo, svrbež, osip, te u težim slučajevima, anafilaktički šok.
 6. Alergija na lijekove: Određeni lijekovi mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Najčešći alergeni lijekovi uključuju antibiotike (penicilin), nesteroidne protuupalne lijekove (ibuprofen, aspirin) i antiepileptike. Simptomi mogu varirati, uključujući osip, svrbež, oticanje i teže reakcije kao što su anafilaktički šok.

Koliko populacije danas pati od alergija na pelud?

Prevalencija alergija na pelud može varirati ovisno o geografskom području, vrsti peluda i sezoni. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), procjenjuje se da oko 10-30% svjetske populacije pati od alergijskog rinitisa, što uključuje i alergijski rinitis uzrokovan peludom.

U Europi, alergijski rinitis povezan s peludom je česta bolest, a prema podacima Europske akademije za alergiju i kliničku imunologiju (EAACI), oko 20-30% populacije Europe pati od alergijskog rinitisa uzrokovanog peludom. U nekim regijama s visokim udjelom alergena u zraku, kao što su mediteranske zemlje, stopa može biti i veća.

Poznata alergologinja prof.dr.sc. Asja Stipić-Marković progovorila je nedavno o vidljivom povećanju alergijskog rinitisa kod djece u Zagrebu – Moram priznati da me rezultat od 35%-tnog povećanja alergijskog rinitisa u djece u Zagrebu, od 2002. do 2018. godine, doista zabrinuo te sam se pitala što ćemo i kako ćemo liječiti tu djecu, a nemamo novih i dodatnih metoda liječenja, dovoljno primarnih pedijatara i alergologa u našem zdravstvenom sustavu, o čemu je nedavno pisao i renomirani portal centarzdravlja.hr

Pročitajte i – “Skok u vis” alergijskih obolijevanja u Zagrebu

Kako se zaštititi od alergije na pelud?

 1. Pratite peludnu prognozu: Redovito pratite peludnu prognozu kako biste bili svjesni kada je razina peluda visoka. Možete koristiti lokalne izvore informacija ili mobilne aplikacije koje pružaju informacije o peludnoj situaciji.
 2. Izbjegavajte izlazak vani u vrijeme visoke koncentracije peludi: Ako je moguće, ograničite vrijeme provedeno na otvorenom tijekom razdoblja kada su razine peluda visoke, posebno ujutro i kasno poslijepodne kada je koncentracija peluda obično najviša.
 3. Zatvarajte prozore i vrata: Držite prozore i vrata zatvorenima kako biste spriječili ulazak peludi u unutarnje prostorije. Također, preporučuje se korištenje filtara za zrak u klima uređajima i pročišćivačima zraka kako bi se smanjila prisutnost peludi u unutarnjem zraku.
 4. Vozite sa zatvorenim prozorima: Ako se krećete vozilom, vožnja s zatvorenim prozorima može smanjiti izloženost peludi tijekom putovanja.
 5. Osobna zaštita: Kada izlazite na otvoreno tijekom razdoblja visoke koncentracije peluda, nosite sunčane naočale kako biste zaštitili oči od peludi. Također, možete koristiti zaštitnu masku za lice kako biste smanjili udisanje peludi.
 6. Tuširanje i mijenjanje odjeće: Nakon boravka na otvorenom tijekom visokih razina peludi, preporučuje se tuširanje kako biste uklonili pelud s kože i kose. Također, mijenjajte odjeću kako biste spriječili unošenje peludi u unutarnje prostorije.
 7. Održavanje doma čistim: Redovito čistite dom kako biste uklonili pelud koji se nakuplja. Usisavanje tepiha, brisanje prašine i redovito pranje posteljine mogu pomoći u smanjenju prisutnosti peludi u kući.
 8. Konzultacija s liječnikom: Ako već imate dijagnosticiranu alergiju na pelud, važno je konzultirati se s liječnikom ili alergologom kako biste dobili odgovarajući tretman i terapiju za ublažavanje simptoma.
Pročitajte i – Crna kopriva kao pomoć kod alergija

Ako tražite prirodnog saveznika za alergije, preporučujemo vam uz vašu propisanu terapiju – Lertal tablete i Lertal sprej, koji se praktično šprica na zatvorene oči. Doznajte više o kliničkim studijama za Lertal proizvode na >> lertal.hr/klinicke-studije

Lertal sprej i tablete dostupni su vam u svakoj bolje opremljenoj ljekarni ili na

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

tablete za alergiju