Što je alergija i može li biti opasna? Alergija je imunološki odgovor tijela na uobičajeno bezopasne tvari iz okoline koje se nazivaju alergeni.

Kod većine ljudi, imunološki sustav štiti tijelo od štetnih tvari poput bakterija i virusa, no kod osoba s alergijom, imunološki sustav reagira pretjerano oslobađanjem kemikalija, poput histamina, kao odgovor na prisutnost alergena.

Alergeni mogu biti različite tvari, uključujući pelud, prašinu, grinje, plijesan, dlake kućnih ljubimaca, određene namirnice (kao što su kikiriki, mlijeko, jaja, gluten itd.), ubodi insekata, lijekovi i druge tvari.

Simptomi alergije

Simptomi alergije mogu biti različiti, ovisno o vrsti alergije i zahvaćenim organima. Najčešći simptomi uključuju svrbež, kihanje, curenje nosa, osip, crvenilo očiju, otežano disanje, probavne smetnje, oticanje kože i drugo.

Postoji nekoliko vrsta alergija, uključujući:

  1. Alergijski rinitis: Reakcija na alergene poput peludi ili prašine, koja uzrokuje simptome poput kihanja, svrbeža nosa i curenja nosa.
  2. Alergije na hranu: Reakcija na određene namirnice koje može uzrokovati probavne smetnje, osip, svrbež ili u težim slučajevima anafilaktički šok.
  3. Alergije na lijekove: Reakcija na određene lijekove koja može uzrokovati osip, svrbež, oticanje ili ozbiljnije reakcije.
  4. Alergije na ubode insekata: Preosjetljivost na ubode pčela, stršljenova, osa i drugih insekata koje može rezultirati lokalnim oticanjem ili ozbiljnom sistemskom reakcijom.
  5. Alergije na životinjsku dlaku: Reakcija na alergene koji se nalaze u sline, urinu ili ljusci kože kućnih ljubimaca.

Ako sumnjate da imate alergiju ili ako imate teške simptome, važno je konzultirati se s liječnikom ili alergologom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i terapiju.

Doznajte više o Lertal tabletama >> behappy.hr/trgovina/alergije/lertal-tablete

Kako tijelo može reagirati na alergiju?

Tijelo može reagirati na alergiju na različite načine, ovisno o vrsti alergena i zahvaćenim organima. Kada tijelo prvi put dođe u kontakt s određenim alergenom, imunološki sustav prepoznaje tu tvar kao stranu i pokreće reakciju kako bi ga uklonio.

Ova inicijalna izloženost obično ne uzrokuje simptome, ali potiče stvaranje antitijela, posebno imunoglobulina E (IgE), koji su uključeni u specifičan imunološki odgovor na taj alergen.

Kada se osoba ponovno izloži istom alergenu, dolazi do aktivacije IgE antitijela, što rezultira oslobađanjem histamina i drugih kemikalija iz mastocita i bazofila (vrsta bijelih krvnih stanica). To izaziva alergijsku reakciju, a simptomi mogu biti različiti ovisno o tome gdje i kako se oslobađaju kemikalije te o osjetljivosti pojedinca.

Postoji nekoliko načina kroz koje tijelo može reagirati na alergiju:

  1. Respiratorni sustav: Alergeni poput peludi, prašine, plijesni i životinjske dlake mogu uzrokovati alergijski rinitis (upala sluznice nosa), alergijski konjuktivitis (upala očiju) i astmu. Simptomi uključuju kihanje, curenje nosa, svrbež nosa i očiju, kašalj, otežano disanje i smanjenu sposobnost disanja.
  2. Koža: Alergeni kao što su određeni biljni spojevi, životinjska dlaka, hrana i ubodi insekata mogu izazvati kožne reakcije poput osipa, svrbeža, urtikarije (koprivnjače) ili kontaktnog dermatitisa.
  3. Gastrointestinalni sustav: Alergeni u hrani (npr. kikiriki, mlijeko, jaja, riba, gluten) mogu uzrokovati alergijske reakcije u probavnom sustavu, što rezultira simptomima kao što su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev i nadutost.
  4. Anafilaksija: To je ozbiljna i potencijalno smrtonosna reakcija koja može zahvatiti više sustava u tijelu. Anafilaksija se najčešće javlja kao odgovor na alergene poput hrane, uboda insekata, lijekova ili nekih drugih tvari. Simptomi uključuju oticanje lica, usana, jezika i grla, teškoće s disanjem, naglo sniženje krvnog tlaka, ubrzan srčani ritam i gubitak svijesti. Anafilaksija je medicinska hitnost i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Važno je napomenuti da reakcije na alergene mogu varirati od blagih do teških i da neke alergije mogu biti životno ugrožavajuće.

Pročitajte i >> Što je kvercetin i kako može pomoći kod alergija?

Može li alergija biti opasna?

Alergije mogu biti neugodne i potencijalno opasne, ovisno o težini reakcije i vrsti alergije. Većina alergijskih reakcija izaziva simptome koji su uglavnom neugodni, ali ne dovode do ozbiljnih komplikacija.

Međutim, određene alergije, posebno anafilaksija, mogu biti izrazito opasne i čak smrtonosne.

Najozbiljnija vrsta alergijske reakcije je anafilaksija, koja se događa iznenada i brzo te može zahvatiti više organskih sustava u tijelu. Anafilaktička reakcija može uzrokovati oticanje lica, usana, jezika i grla, teškoće s disanjem, naglo sniženje krvnog tlaka, ubrzan srčani ritam i gubitak svijesti. Ako se anafilaksija ne tretira odmah, može biti smrtonosna.

Najčešći uzroci anafilaksije su određeni alergeni u hrani (poput kikirikija, orašastih plodova, školjkaša), ubodi insekata (poput pčela, osa, stršljena), određeni lijekovi (kao što su penicilin, aspirin, nesteroidni protuupalni lijekovi) te rijetko, tvari koje se koriste u kontrastnim sredstvima za dijagnostičke pretrage.

Ako sumnjate da imate alergiju ili ako ste imali teške alergijske reakcije u prošlosti, važno je potražiti savjet i dijagnozu od strane zdravstvenog stručnjaka ili alergologa kako biste mogli primijeniti odgovarajuće mjere prevencije i liječenja. U slučaju teških simptoma ili anafilaksije, potrebno je odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.