Simptomi alergije na pelud: proaktivne mjere za borbu protiv sezonskih simptoma i uživanje u prirodi

Alergija na pelud, poznata i kao peludna groznica ili alergijski rinitis, može kod nekih ljudi uzrokovati neugodne simptome poput kihanja, svrbeža nosa, začepljenja nosa, crvenila i svrbeža očiju te iritaciju grla.

Ovih nekoliko proaktivnih mjera možete poduzeti, kako biste se borili protiv sezonskih simptoma i uživali u prirodi u svako godišnje doba

 1. Pratite vremensku prognozu: Proučite dnevnu vremensku prognozu kako biste saznali razine peludi u vašem području. Ako je koncentracija peludi visoka, možete poduzeti dodatne mjere predostrožnosti.
 2. Ograničite izlazak u prirodi ujutro i navečer: Koncentracija peludi u zraku obično je najviša rano ujutro i kasno poslijepodne. Pokušajte ograničiti izlaganje vani u tim razdobljima kako biste smanjili kontakt s peludom.
 3. Držite prozore zatvorenima: Kada je koncentracija peludi visoka, držite prozore i vrata zatvorenima kako biste spriječili ulazak peludi u vaš dom ili automobil. Ovo će pomoći u održavanju čistog unutarnjeg okruženja.
 4. Koristite klima uređaj s filtrom za pročišćavanje zraka: Klima uređaji s filtrima za pročišćavanje zraka mogu filtrirati pelud iz zraka unutar vašeg doma ili ureda. Redovito čistite filtere kako biste održali njihovu učinkovitost.
 5. Izbjegavajte sušenje rublja na otvorenom: Sušenje rublja na otvorenom može omogućiti da pelud ostane na tkaninama. Radije koristite sušilicu za rublje kako biste spriječili da pelud ulazi u vašu odjeću.
 6. Nosite naočale: Kada izlazite vani u razdobljima visoke koncentracije peludi, nosite sunčane naočale kako biste zaštitili oči od peludi te šešir ili kapu kako biste smanjili izloženost kosi.
 7. Tuširajte se i mijenjajte odjeću nakon izlaganja peludi: Kada se vratite izvana, odmah se tuširajte kako biste isprali pelud s kože i kose. Također je dobra ideja promijeniti odjeću kako biste spriječili unošenje peludi u unutarnje prostorije.
 8. Pijte dodatke prehrani: Postoje dodaci prehrani poput ekstrakta crne koprive ili lokalnog meda koji mogu pomoći u smanjenju simptoma alergije na pelud. Prije uzimanja bilo kakvih dodataka, uvijek se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.
 9. Konzultirajte se s liječnikom: Ako vaši simptomi alergije na pelud postanu teški ili utječu na vašu kvalitetu života, obratite se svom liječniku. Oni mogu preporučiti odgovarajuće antihistaminike, dekongestive ili druge terapije za kontrolu simptoma.

Doznajte više o Lertal tabletama >> behappy.hr/trgovina/alergije/lertal-tablete

Simptomi alergije na pelud – pokušajte si pomoći i primjenom ovih savjeta

 • Redovito čistite svoj dom: Redovito usisavajte tepihe, podove i namještaj kako biste uklonili pelud koji se može nakupiti unutar prostora. Koristite usisavač s HEPA filtrom koji će zadržati sitne čestice peludi.
 • Održavajte vlažnost u prostorijama: Korištenje ovlaživača zraka može pomoći u održavanju optimalne vlažnosti u prostorijama. Vlažan zrak može pomoći u smanjenju iritacije sluznice nosa i grla.

 • Izbjegavajte pušenje i pasivno pušenje: Pušenje i izloženost duhanskom dimu mogu pogoršati simptome alergije na pelud. Izbjegavajte pušenje i izbjegavajte prostorije u kojima se puši.
 • Pratite kvalitetu zraka: Pratite indeks kvalitete zraka u vašem području. Ovisno o razini peludi u zraku, možete prilagoditi svoje aktivnosti na otvorenom ili donijeti odluku o izlasku vani.
 • Razmislite o imunoterapiji: Imunoterapija, poznata i kao alergenska ili peludna terapija, može biti opcija za osobe s teškim simptomima alergije na pelud. Ova terapija uključuje postupno izlaganje alergenu kako bi se smanjila osjetljivost tijela na pelud. Razgovarajte s alergologom o mogućnostima imunoterapije.

Pročitajte i >> 4 biljke uz koje se mogu ublažiti simptomi alergija, uključujući crnu koprivu

 • Izbjegavajte dlaku kućnih ljubimaca: Ako imate kućne ljubimce, izbjegavajte da spavaju s vama u krevetu jer mogu donijeti pelud sa sobom na krznu. Redovito perite kućne ljubimce kako biste uklonili pelud s njihove dlake.
 • Nosite zaštitnu masku: Kada izlazite vani u razdoblju visoke koncentracije peludi, nošenje zaštitne maske (posebno maski s filterima za pelud) može vam pomoći smanjiti udisanje peludi.

 • Pratite prehrambene navike: Određena hrana, poput određenih voća, povrća i začina, može povećati osjetljivost na pelud. Ako primijetite da vam određena hrana pogoršava simptome alergije, pokušajte je izbjegavati ili smanjiti njeno konzumiranje tijekom sezone peludi.
 • Upotrijebite sprej za oči: na tržištu postoji dostupan sprej za oči koji u sebi ima suhi ekstrakt sjemena crne koprive Perille i hijaluronsku kiselinu, koji vam može pomoći kod umirenja, osvježavanja i vlaženja suhih, iritiranih i crvenih očiju te se primjenjuje kao dopuna antihistaminske terapije. Pitajte za njega svog ljekarnika

 • Pratite alergijske reakcije: Ako primijetite pogoršanje simptoma ili alergijske reakcije koje utječu na vaše zdravlje, odmah se obratite svom liječniku. Mogu biti potrebni dodatni tretmani ili promjene u pristupu liječenju.
 • Idite na odmor u područja s manjom koncentracijom peludi: Ako su simptomi alergije na pelud posebno teški, razmislite o kratkom odmoru ili putovanju u područja koja imaju manje peludi. Na taj način možete privremeno izbjeći visoku koncentraciju peludi i olakšati simptome.

Uz kombinaciju ovih proaktivnih mjera i pravilno liječenje propisano od strane vašeg liječnika, moći ćete smanjiti simptome alergije na pelud i uživati u prirodi tijekom sezone peludi.

Važno je napomenuti da su ove mjere proaktivne, ali ne i konačno rješenje za alergiju na pelud. Ako imate ozbiljnu alergiju, važno je potražiti savjet stručnjaka kako biste dobili točnu dijagnozu i pravi tretman.

Lertal tablete

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.