Sezona alergija obično se odnosi na razdoblje tijekom kojeg su specifični alergeni poput peludi, posebno prisutni u zraku i uzrokuju alergijske simptome kod ljudi osjetljivih na alergene. Ovisno o regiji i vrsti alergena, sezona alergija može varirati.

Što trebamo znati o sezoni alergija?

 1. Peludna groznica najčešća je alergijska reakcija tijekom sezone alergija. Obično se javlja kada biljke otpuštaju pelud u zrak, a najčešći krivci su drveće, trava i korov. Sezone peludne groznice mogu se razlikovati ovisno o vrsti biljaka i geografskom području.
 2. Sezona alergija može biti proljetna, ljetna ili jesenska, ovisno o dominantnom alergenu. Na primjer, u proljeće pelud drveća poput breze, hrasta i javora može biti glavni uzrok alergija. U ljeto, pelud trava, kao što su livadska trava i raž, može izazvati simptome. U jesen, korov poput ambrozije može biti problematičan.
 3. Vremenski uvjeti mogu utjecati na težinu i trajanje sezone alergija. Toplo i suho vrijeme pogoduje rasipanju peludi u zraku, što može pogoršati simptome alergija. Osim toga, vjetroviti dani mogu donijeti pelud iz udaljenih područja i povećati izloženost alergenima.
 4. Sezona alergija može utjecati na različite dijelove tijela. Uz uobičajene simptome kao što su kihanje, curenje nosa i svrbež očiju, alergije mogu izazvati i simptome poput svrbeža kože, osipa ili čak astme kod nekih ljudi.
 5. Postoje različiti načini za ublažavanje simptoma sezonskih alergija. To može uključivati izbjegavanje izlaganja alergenima koliko je moguće, korištenje antihistaminika, nosnih sprejeva ili očnih kapi, te redovito čišćenje prostora kako bi se smanjila koncentracija alergena.

Kako se pripremiti za sezonu alergija?

Priprema za sezonu alergija može pomoći u smanjenju izloženosti alergenima i ublažavanju simptoma. Ovih nekoliko savjeta mogu vam pomoći u pripremi za sezonu alergija:

 1. Saznajte koji su alergeni problematični: Identificirajte glavne alergene koji izazivaju vaše simptome alergija. To može biti pelud određenog drveća, trave, korova ili drugi alergeni poput prašine ili životinjske dlake. Obratite se alergologu kako biste dobili testiranje na alergije i saznali na što ste osjetljivi.
 2. Pratite prognoze peludi: Redovito provjeravajte lokalne prognoze peludi kako biste znali koja su vremenska razdoblja i vrste biljaka najgora za vaše alergije. To će vam pomoći da se unaprijed pripremite i poduzmete mjere predostrožnosti.
 3. Održavajte čistu unutrašnjost prostora: Redovito čišćenje doma može smanjiti nakupljanje alergena poput prašine, grinja i dlake kućnih ljubimaca. Usisavajte tepihe, obrišite prašinu s površina i perite posteljinu redovito. Također možete razmotriti upotrebu zračnog pročišćivača s HEPA filtrom kako biste uklonili alergene iz zraka.
 4. Izbjegavajte otvaranje prozora: Tijekom sezone alergija, držite prozore zatvorenima kako biste spriječili ulazak peludi i drugih alergena u kuću. Umjesto toga, koristite klima uređaj koji je opremljen filtrom za zrak.
 5. Prilagodite aktivnosti na otvorenom: Ako ste osjetljivi na pelud, pokušajte smanjiti izlaganje tijekom vrhunaca koncentracije alergena. Planirajte aktivnosti na otvorenom kada je razina peludi niža, kao što je nakon kiše. Također možete nositi naočale za sunce i šešir kako biste smanjili kontakt peludi s očima i kosom.
 6. Koristite lijekove u dogovoru sa liječnikom: Važno je slijediti upute svog liječnika i koristiti lijekove prema potrebi ili rasporedu.

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.