Najčešći alergeni u zraku u proljeće i ljeto mogu varirati ovisno o regiji, ali neki od najčešćih alergena u ovim godišnjim dobima su:
 1. Pelud drveća: U proljeće, drveće oslobađa pelud koja može izazvati alergijske reakcije kod osoba osjetljivih na pelud. Neke od uobičajenih alergenih vrsta drveća uključuju brezu, hrast, jasen, grab, brijest, i topolu.
 2. Pelud trava: U kasnom proljeću i ljeti, trava oslobađa pelud koja također može izazvati alergijske simptome. Neki od alergenih trava uključuju timotej, rajčicu, bermudsku travu, krpeljsku travu i ljuljevak.
 3. Pelud korova: U kasnom proljeću i tijekom ljeta, neki korovi, poput ambrozije i koprive, oslobađaju pelud koja može izazvati jaku alergijsku reakciju kod nekih ljudi.
 4. Gljivice: Topliji i vlažniji uvjeti u proljeće i ljeto pogoduju rastu gljivica. Gljivične spore mogu biti prisutne u zraku i izazvati alergijske simptome kod osjetljivih pojedinaca.
 5. Kućna prašina: Iako kućna prašina nije izravno povezana s proljećem i ljeto, tijekom ovih godišnjih doba često se provjetrava dom kako bi se rashladilo. To može podići prašinu koja sadrži čestice kao što su grinje, životinjska dlaka i plijesan, što može izazvati alergijske reakcije.

Koje sve peludi trave mogu uzrokovati alergije?

Postoji velik broj različitih vrsta trava koje mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba osjetljivih na pelud, a ovo su samo neke od najčešćih

 • Timotej (Phleum pratense)
 • Rajčica (Lycopersicon esculentum)
 • Bermuda trava (Cynodon dactylon)
 • Krpeljska trava (Artemisia vulgaris)
 • Ljuljevak (Phalaris arundinacea)
 • Raigras (Lolium spp.)
 • Trava ljubica (Poa pratensis)
 • Trava divizma (Agrostis spp.)
 • Trava iz roda Festuca (Festuca spp.)
 • Trava iz roda Bromus (Bromus spp.)
 • Trava iz roda Dactylis (Dactylis spp.)
 • Trava iz roda Panicum (Panicum spp.)

Glavni razlog zašto ove peludi izazivaju alergije je zbog prisutnosti proteina u njima. Kada osoba osjetljiva na određeni protein u peludi dođe u kontakt s tim proteinom, imunološki sustav reagira pretjerano, što dovodi do alergijskih simptoma.

Najraširenije trave

Timotej je jedna od najraširenijih trava na svijetu i njegova pelud je vrlo alergena. Uzrokuje simptome poput kihanja, svrbeža nosa i očiju, začepljenog nosa i kašlja. Pelud rajčice može izazvati alergijske reakcije kod osoba osjetljivih na nju. Simptomi mogu uključivati svrbež kože, osip, oticanje usana ili probavne smetnje.

Bermuda trava je često korištena vrsta trave za travnjake i sportske terene. Njezina pelud može izazvati alergijske simptome poput kihanja, svrbeža očiju i nosa, te začepljenja nosa. Krpeljska trava, također poznata kao pelin, oslobađa pelud koja može izazvati snažne alergijske reakcije.

Simptomi

Simptomi mogu uključivati kihanje, svrbež, suzenje očiju i osip. Ljuljevak je trajna trava koja se često koristi u okrasnim vrtovima i obalama vodnih tijela. Njegova pelud može izazvati alergijske simptome kod osoba osjetljivih na pelud, uključujući kihanje, svrbež i osip.

Koliko vrsta trava može izazvati razne alergije?

Postoji velik broj vrsta trava koje mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba osjetljivih na pelud. Prema nekim procjenama, preko 1.000 vrsta trava su potencijalni alergeni. Međutim, ne javljaju se sve vrste trava jednako često u različitim regijama svijeta, pa će se broj vrsta trava koje mogu izazvati alergijske reakcije uvijek razlikovati ovisno o području u kojem živite.

Ako tražite prirodnog saveznika za alergije, preporučujemo vam uz vašu propisanu terapiju – Lertal tablete i Lertal sprej, koji se praktično šprica na zatvorene oči. Doznajte više o kliničkim studijama za Lertal proizvode na >> lertal.hr/klinicke-studije

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

tablete za alergiju