Koji su najčešći mitovi o alergijama? Istražili smo i doznali….Alergije su česta pojava, ali u vezi s njima postoji mnogo mitova i pogrešnih tumačenja.

Ovo su samo neki od njih

 1. Alergije su samo sezonske: Ovo je čest mit koji implicira da alergije jedino mogu biti izazvane polenom tijekom određenih godišnjih doba. Međutim, alergijske reakcije mogu biti izazvane različitim tvarima tijekom cijele godine, kao što su prašina, grinje, kućni ljubimci ili određene namirnice.
 2. Alergije nestaju s godinama: Postoji uvriježeno mišljenje da će se alergijske reakcije smanjiti ili nestati kako osoba stari. Međutim, to nije uvijek slučaj. Dok se neke alergije mogu smanjiti tijekom vremena, druge mogu ostati stalne ili se čak pogoršati.
 3. Alergije se mogu razviti samo u djetinjstvu: Iako su alergije često prisutne u djetinjstvu, mogu se razviti i u odrasloj dobi. Odrasli mogu razviti nove alergijske reakcije na određene tvari koje su prije podnosili bez problema. Stoga, alergije nisu rezervirane samo za djecu.
 4. Alergije su samo blage nelagode: Iako se neke alergijske reakcije mogu manifestirati kao blaga nelagoda, poput kihanja ili svrbeža, druge mogu biti ozbiljnije. Anafilaksija, životno ugrožavajuća alergijska reakcija, može izazvati teškoće s disanjem, oticanje grla i smanjenje krvnog tlaka. Stoga alergije ne treba shvaćati olako.
 5. Alergije su samo na hranu: Iako su alergije na hranu vrlo uobičajene, alergijske reakcije mogu biti uzrokovane različitim tvarima. Ljudi mogu biti alergični na pelud, grinje, dlaku kućnih ljubimaca, otrove insekata, lijekove i mnoge druge tvari.
 6. Alergije su samo psihološke: Ovaj mit sugerira da su alergijske reakcije samo plod mašte ili stresa te da su posve psihološke. Međutim, alergije su stvarne fizičke reakcije koje nastaju zbog preosjetljivosti imunološkog sustava na određene tvari.
 7. Svi imaju iste alergije: Svaka osoba može imati različite alergijske reakcije i preosjetljivosti na različite tvari. To znači da iako vi ili netko drugi može biti alergičan na određeni alergen, to ne znači da će se to isto odnositi i na sve druge ljude.
 8. Alergije se mogu izbjeći potpunim izbjegavanjem alergena: Iako je izbjegavanje alergena važan korak u upravljanju alergijama, za mnoge ljude to nije moguće u potpunosti. Na primjer, alergija na pelud može biti teško izbjeći tijekom sezone cvatnje biljaka. Također, neki alergeni poput prašine ili grinje mogu biti prisutni u svakodnevnom okruženju, a potpuno ih izbjeći može biti izazovno.
 9. Alergije se mogu prenijeti s osobe na osobu: Postoji uvriježeno mišljenje da se alergije mogu prenijeti s osobe na osobu. Međutim, alergijske reakcije su specifične za svaku osobu i povezane su s njenim individualnim imunološkim odgovorom. Iako postoje genetski čimbenici koji mogu povećati sklonost razvoju alergija, same alergije se ne prenose s osobe na osobu.
 10. Svi testovi alergija su 100% pouzdani: Testovi alergija, poput kožnih testova ili testova krvi, koriste se za identifikaciju alergijskih reakcija. Međutim, niti jedan test nije 100% pouzdan. Lažno pozitivni ili lažno negativni rezultati su mogući. Stoga je važno interpretirati testove alergija u kombinaciji s simptomima i kliničkom poviješću pacijenta kod alergologa.
 11. Alergije se mogu izbjeći putem eliminacijske dijete: Eliminacijska dijeta je metoda kojom se iz prehrane izbacuju određene namirnice kako bi se utvrdila alergijska reakcija na njih. Iako ova dijeta može biti korisna u identificiranju alergena, nije garantirano da će dugoročno pomoći kod alergije. Za pravilno upravljanje alergijama važno je pridržavati se individualno prilagođenog plana liječenja od strane liječnika/alergologa.
 12. Samo hrana može izazvati alergijske reakcije: Iako alergije na hranu mogu biti uobičajene, alergijske reakcije mogu se javiti i zbog drugih čimbenika kao što su pelud, prašina, grinje, kemikalije, ubodi insekata ili lijekovi. Alergije nisu ograničene samo na hranu.

Mitovi o alergijama

Važno je imati na umu da je svaka alergijska reakcija jedinstvena i da se simptomi i uzroci mogu razlikovati od osobe do osobe. Ako sumnjate da imate alergiju, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili alergologom koji vam može pružiti ispravnu dijagnozu i uputiti na daljnje postupke liječenja.

Uvijek se educirajte o alergijama kako biste razlikovali činjenice od mitova. Ako imate pitanja ili sumnje o alergijskim reakcijama, uvijek se obratite svom liječniku, koji će vam pružiti najbolje savjete i informacije.

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.