Najveći uzroci alergija na pelud su različite vrste peludi biljaka koje se raspršuju u zraku tijekom određenih sezona.

Pelud je tvar nalik prašku koju proizvode biljke kako bi se mogle razmnožavati.

Pelud može izazvati alergijsku reakciju kod osoba koje imaju preosjetljivost na tu tvar. To znači da njihov imunološki sustav pogrešno prepoznaje pelud kao štetnu i proizvodi antitijela koja potiču upalu i simptome alergije.

Najčešći oblik sezonskih alergija je tzv. peludna groznica, koja se još naziva i alergijski rinitis.

Sezonski alergijski rinitis u našim krajevima uzrokuje pelud sa stabala, trava ili korova. Obično počinje u ožujku, a može trajati sve do kraja listopada.

Simptomi peludne groznice uključuju kihanje, curenje ili začepljenost nosa, svrbež u grlu ili očima, suzne oči, kašalj i smanjen osjet okusa ili mirisa.

Neki od najčešćih alergena koji uzrokuju alergiju na pelud su:

  1. Pelud stabala – uobičajena u proljeće. Najčešće su to breza, jasen, hrast, topola, javor i ljeska
  2. Pelud trava – uobičajena u kasno proljeće i ljeto. Najčešće su to livadna vlasulja, mačja trava, piskavica i zob
  3. Pelud korova – uobičajena u jesen. Najčešće su to ambrozija, kopriva, bokvica i trputac
  4. Spore plijesni iz gljivica – u vrijeme toplih mjeseci. Najčešće su to alternarija, aspergillus, cladosporium i penicillium

Uzroci alergija su različiti i mogu ovisiti o vrsti alergije, načinu izlaganja alergenu i individualnoj osjetljivosti osobe. Neki od mogućih uzoraka alergija su:

  • Genetska predispozicija – neke osobe imaju nasljednu sklonost razvoju alergija, što znači da imaju veću vjerojatnost da će reagirati na neke tvari od drugih osoba. Genetska predispozicija se može prenijeti s roditelja na djecu.
  • Okolišni faktori – neke tvari iz okoliša mogu potaknuti ili pogoršati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. To uključuje zagađenje zraka, dim, kemikalije, prašinu, pelud, plijesan, životinjsku dlaku i grinje.
  • Hrana i lijekovi – neke namirnice i lijekovi mogu izazvati alergijsku reakciju kod osoba koje su alergične na njih. To uključuje mlijeko, jaja, kikiriki, orašaste plodove, ribu, školjke, pšenicu, soju, gluten, penicilin, aspirin i druge lijekove.
  • Infekcije i bolesti – neke infekcije i bolesti mogu utjecati na imunološki sustav i povećati rizik od alergija. To uključuje virusne infekcije, bakterijske infekcije, parazitske infekcije, autoimune bolesti i imunodeficijencije.

Alergije mogu uzrokovati različite simptome, ovisno o vrsti alergena, načinu izlaganja i individualnoj osjetljivosti.

Brinete li o simptomima alergija i kako ih raspoznati, moglo bi vas zanimati više o temi simptomi alergija.

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.