Histamin alergija, poznata i kao histamin intolerancija, nije alergija u klasičnom smislu. Taj naziv zapravo označava reakciju na visoke razine histamina u tijelu. Histamin je biološki aktivna tvar koja se prirodno nalazi u našem tijelu i igra važnu ulogu u različitim biološkim procesima.

Što je histamin?

Histamin ima različite funkcije i djeluje kao medijator upale i alergijskih reakcija. Kada tijelo dođe u kontakt s alergenom, kao što su pelud, prašina ili neka hrana na koju je osoba preosjetljiva, otpušta se histamin kao odgovor. Oslobađanje histamina dovodi do različitih simptoma alergijskih reakcija kao što su:

  1. Glavobolje i migrene
  2. Crvenilo i svrbež kože
  3. Osip
  4. Oticanje ili osjetljivost na zglobove
  5. Problemi s probavom – proljev, nadutost i grčevi
  6. Kihanje i curenje nosa
  7. Suzenje očiju
  8. Začepljenje nosa
  9. Povišeni krvni tlak
  10. Umor i slabost

Histamin također ima važnu ulogu u regulaciji probavnog sustava, spavanja, regulaciji krvnog tlaka i neurotransmisiji. Međutim, kod osoba s histaminskom intolerancijom ili drugim poremećajima, poput urtikarije ili alergijskog rinitisa, oslobađanje histamina može biti prekomjerno ili poremećeno, što rezultira karakterističnim simptomima.

Lijekovi koji se nazivaju antihistaminici djeluju tako da blokiraju receptore histamina i smanjuju učinke histamina u tijelu. Oni su često propisani od strane liječnika, za ublažavanje simptoma alergijskih reakcija i drugih stanja povezanih s visokim razinama histamina.

Ako sumnjate da imate histaminsku intoleranciju, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom ili alergologom. Oni će moći provesti pregled i postaviti dijagnozu. U nekim slučajevima, preporučuje se eliminacijska dijeta kako bi se utvrdili potencijalni okidači i smanjile razine histamina u tijelu. Također je važno izbjegavati namirnice bogate histaminom, kao što su alkohol, fermentirana hrana, sirevi, dimljeno meso, agrumi i određene vrste ribe.

Tražite li prirodnog saveznika za život bez simptoma alergije, preporučujemo vam – uz vašu propisanu terapiju, Lertal tablete. Doznajte odmah više o njima na lertal.hr

Lertal tablete

Lertal tablete

Lertal – za život bez simptoma alergije

Lertal je inovativni proizvod i prirodni saveznik u terapiji alergijskog rinitisa i konjunktivitisa, a dolazi u obliku tableta i spreja za oči, koji se praktično raspršuje preko zatvorenog kapka. Oba proizvoda sadrže ekstrakt sjemena crne koprive, o čijem se prirodnom djelovanju mnogo govori. Pročitajte više o provedenim kliničkim studijama o Lertalu na lertal.hr/klinicke-studije a svoj sprej Lertal naručite na ljekarnaonline.hr

Tablete Lertal u svakom su vam trenutku dostupne u vama najbližoj ljekarni ili na stranici behappy.hr

Raspitajte se o njima što prije, kod svog najbližeg ljekarnika. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Lertal sprej

Lertal sprej