Crna kopriva (Perilla frutescens), poznata i kao vrtna kopriva ili kineski bosiljak, izvanredna je biljka koja se ističe svojim posebnim sastavom, koji se često spominje kada je riječ o ublažavanju simptoma alergija

Ova biljka, koja potječe iz jugoistočne Azije i danas se uzgaja diljem svijeta, pokazuje izvanredan potencijal u suzbijanju alergijskih reakcija kao posljedice svojih bogatih prirodnih sastojaka.

Od kada se počela koristiti za pomoć kod alergija, što znamo o njenoj povijesti, uzgoju i tlu na kojem raste?

Perilla frutescens ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini, posebno u azijskim zemljama poput Kine, Japana i Koreje. Koristila se ne samo kao začin i jestiva biljka već i kao prirodna pomoć za razne zdravstvene tegobe.

U moderno doba, crna kopriva je postala zanimljiva i kao potencijalna pomoć u ublažavanju simptoma alergija.

Uzgoj

Crna kopriva je biljka koja se relativno lako uzgaja, te ju možemo naći u vrtovima diljem svijeta. Njezini listovi često se koriste u kulinarstvu, posebno u azijskim jelima. Biljka preferira umjereno do snažno sunčano mjesto i dobro drenirano tlo. Zbog svoje prilagodljivosti i brzog rasta, crna kopriva postala je popularna kao vrtlarstvo biljka.

Tlo na kojem raste

Perilla preferira plodno tlo koje je dobro drenirano. Uzgaja se na tlu bogatom organskom tvari kako bi se osiguralo zdrav rast i razvoj. S obzirom na njezinu prilagodljivost, crna kopriva može uspijevati na različitim tipovima tla, pod uvjetom da je dovoljno drenirano.

Crna kopriva i zanimljivosti

  1. Naziv “Shiso”: u Japanu se često naziva “shiso”. Ovaj naziv dolazi od riječi “zi”, što znači “ljubičasta”, te “su”, što označava “oporavak od bolesti”. Ovaj naziv sugerira povijest njenog korištenja u tradicionalnoj medicini.
  2. Bogatstvo flavonoida: Crna kopriva je bogata raznim biljnim flavonoidima kao što su apigenin, luteolin i chrysoeriol. Ovi spojevi doprinose njezinim ljekovitim svojstvima, uključujući i antialergijske učinke.
  3. Kulinarstvo: osim svoje ljekovitosti, cijenjena je i u kulinarstvu. Njezini listovi koriste se kao začin u jelima poput sushi rolica i umaka.
  4. Lertal tablete i sprej: crna kopriva se koristi kao ključni sastojak u Lertal tabletama i spreju za oči, za ublažavanje simptoma alergija.
  5. Tradicionalna medicina: osim ublažavanja alergijskih simptoma, koristila se u tradicionalnoj medicini za različite svrhe, uključujući pomoć kod prehlada, kašlja i probavnih problema.

Mehanizam djelovanja crne koprive na alergije

Crna kopriva ostvaruje svoju antialergijsku aktivnost djelovanjem na više razina. Svojim sastojcima ružmarinska kiselina, chrysoeriol, apigenin i luteolin, ova biljka utječe na suzbijanje proizvodnje upalnih medijatora, smanjuje bronhijalnu hiperreaktivnost i pomaže u obuzdavanju neželjenih reakcija imunološkog sustava na alergene.

Uzimajući u obzir bogatstvo biljnih flavonoida i njihove povoljne učinke na alergijske simptome, crna kopriva je postala ključni sastojak mnogih proizvoda namijenjenih ublažavanju alergija, uključujući i Lertal tablete i sprej.

Svestrana korist

Perilla frutescens predstavlja izniman prirodni izvor sastojaka s antialergijskom aktivnošću. Njezini bogati spojevi zajedno djeluju kako bi umanjili simptome alergija i poboljšali kvalitetu života osoba koje pate od alergijskih reakcija.

Uzimajući u obzir njezinu svestranu korisnost, crna kopriva ostaje nezaobilazna biljka u borbi protiv alergija.

Uz svoje koristi u tradicionalnoj medicini i modernim istraživanjima, crna kopriva ima potencijal da pruži olakšanje osobama koje pate od alergija.

S bogatom povijesti i svestranom primjenom, nastavlja intrigirati ljude diljem svijeta.

Doznajte više o Lertal tabletama >> behappy.hr/trgovina/alergije/lertal-tablete

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.