Kada naš imunološki sustav pretjerano reagira na alergene iz okoliša, naše tijelo proizvodi tvar koja se zove histamin. Tada se javlja niz neugodnih simptoma kao što su kašalj, kihanje, svrbež, suzenje očiju itd. Zbog ovih simptoma često se koriste antihistaminici za oči.

Što su antihistaminici?

Antihistaminici su lijekovi koji se koriste za ublažavanje neugodnih simptoma alergije. S obzirom da djeluju na sve vrste alergija, antihistaminici se mogu koristiti u borbi protiv alergijskog rinitisa, urtikarije, atopijskog dermatitisa, uboda insekata, ali i kod preosjetljivosti na pojedine lijekove.

Antihistaminici se mogu naći u raznim oblicima, kao što su kapsule, tablete, sirupi, losioni, kreme, gelovi, sprejevi za nos i kapi za oči.

Kada se koriste antihistaminici za oči?

Antihistaminike za oči koristimo kod alergija koje se očituju suzenjem i svrbežom očiju, pojavom preosjetljivosti na svjetlo, oticanjem kapaka, crvenilom oka i sl. Najčešći oblik očne alergije je alergijski konjuktivitis.

Mnogi alergeni iz zraka dolaze u izravan kontakt s očima (pelud, prašina, plijesan, dlake kućnih ljubimaca…). U nekim slučajevima, očni simptomi mogu se pojaviti kao sekundarna reakcija na ubod kukca ili alergiju na hranu. Ponekad kozmetika, pa čak i lijekovi mogu izazvati alergijske reakcije.

Najčešće korišteni lijekovi za suzbijanje simptoma alergijskog konjunktivitisa su sistemski i lokalni antihistaminici u obliku tableta ili kapi. Blokirajući histaminske receptore, smanjuju simptome alergije.

Antihistaminici u kapima za oči djeluju lokalno te stoga djeluju brže od sistemskih i ne isušuju oko. Kad kažemo brže, mislimo odmah, za razliku od tableta kojima je potrebno i do nekoliko dana da razviju puni učinak. Zato se često savjetuje započeti uzimanje tableta nekoliko dana prije izlaganja alergenu.

Za razliku od tableta, kapi i sprejevi djeluju lokalno i djeluju trenutno, jer je upijanje na licu mjesta trenutno i djeluju upravo tamo gdje su simptomi alergije najizraženiji, na očima.

Lertal sprej za alergije na oku

Lertal sprej je potpuno prirodan pripravak, sterilna oftalmološka otopina, koja sadrži suhi ekstrakt sjemena crne koprive, hijaluronsku kiselinu i liposome. Lertal sprej je prirodno rješenje za sve upale oka i alergijski konjuktivitis. Može umiriti iritaciju, osvježiti suhe i nadražene oči te smanjiti crvenilo. Lertal sprej se može koristiti kao dopuna terapiji antihistaminima kod odraslih i djece.

Lertal sprej

Lertal sprej

Svi koji imaju ovu vrstu alergije znaju koliko su one iritantne i teško normalno funkcioniraju. Većina ih je imala situaciju da ne mogu otvoriti oči ili, ako i jesu, to je bilo teško i s nesnosnim osjećajem pečenja. Lertal sprej može vam u tome biti od pomoći! Još jedna dobra stvar kod ovog spreja je način nanošenja. Kad je oko zatvoreno, suzi i peče, svi znaju koliko je teško u tom trenutku otvoriti oko i staviti kapi. Lertal sprej se raspršuje preko zatvorenog kapka. Djelovanje počinje odmah na površini kapka, smirujući iritaciju, ali istovremeno prodire u unutrašnjost oka, gdje ublažava peckanje i smanjuje crvenilo.

Zamislite situaciju da se sve to dogodi djetetu koje nije oduševljeno smirenjem i da mu morate ukapati kapi u oči jer znate da bi mu to pomoglo. Lertal sprej će vam znatno olakšati ove situacije.

Uvjerite se u snagu prirode, biljke crna kopriva (Perilla) i sprej Lertal!

Pročitajte više o provedenim kliničkim studijama o Lertalu na lertal.hr/klinicke-studije a zatim naručite svoj sprej Lertala na ljekarnaonline.hr