Postoje brojni alergo testovi koje vaš liječnik alergolog može koristiti, za postavljanje dijagnoze vaše alergije. Specifični test ili kombinacija testova ovisit će o individualnim simptomima, povijesti bolesti i sumnji na alergene, što je procijeniti liječnik. Neki uobičajeni testovi uključuju:
  1. Kožni prick testovi: Ovo su najčešći alergo testovi. Test uključuje unošenje male količine alergena pod kožu malim ubodom ili ogrebotinom, a zatim promatranje kože radi bilo kakvih znakova reakcije, poput crvenila, svrbeža ili otekline, u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama
  2. Test krvi: Ovaj test mjeri razinu specifičnih antitijela u krvi koja ukazuju na alergijsku reakciju. Zove se ImmunoCAP ili RAST (radioalergosorbentni test)
  3. Patch test: Ovaj se test koristi za prepoznavanje alergija na određene tvari koje dolaze u dodir s kožom, kao što su otrovni bršljan, nikal ili mirisi
  4. Test provokacije-neutralizacije: Ovi alergo testovi uključuju ubrizgavanje malih količina alergena u kožu kako bi se vidjelo pojavljuju li se simptomi i odredio točan alergen koji uzrokuje reakciju.
  5. Oralni izazovi s hranom: Ovaj se test koristi za potvrdu dijagnoze alergije na hranu. Pacijentu se daju male količine hrane za koju se sumnja da uzrokuje alergiju i promatraju se eventualne reakcije

Važno je napomenuti da se testiranje uvijek treba provoditi pod vodstvom certificiranog alergologa, koji može protumačiti rezultate i pružiti najbolje mogućnosti liječenja.

Koliko su alergotestovi točni?

Alergo testovi odnosno alergološki testovi općenito su točni, ali točnost ovisi o vrsti testa te simptomima i povijesti bolesti pojedinca. Na primjer, kožni prick testovi i krvni testovi općenito se smatraju točnima za prepoznavanje specifičnih alergena, ali ne moraju uvijek pružiti potpunu sliku alergija pojedinca.

Kožni prick test i krvni test imaju visoku osjetljivost, ali nižu specifičnost, što znači da mogu otkriti alergijski odgovor čak i kada simptomi nisu prisutni ili su jaki, ali također mogu dati lažno pozitivne rezultate.

Patch test i oralni izazovi hranom smatraju se specifičnijima i preciznijima od kožnog prick testa i krvnog testa, ali se ne koriste toliko široko.

Važno je napomenuti da čak i ako su rezultati testa pozitivni, to ne znači da alergen uzrokuje simptome. Drugi čimbenici, poput doze i trajanja izloženosti, također mogu utjecati na rezultate ispitivanja.

Stoga je važno konzultirati se s alergologom koji može protumačiti rezultate testa i dati najbolje mogućnosti liječenja. Alergolog također može provesti kliničku procjenu, uzeti pacijentovu povijest i kombinirati rezultate različitih testova kako bi postavio pravu dijagnozu alergije.

Koristite svoju alergijsku terapiju u točno određeno vrijeme, propisanu od strane liječnika. Tražite li prirodnog saveznika, preporučujemo vam uz vašu propisanu alergiju, Lertal tablete – za život bez simptoma alergije. Doznajte odmah više o njima na lertal.hr

Lertal tablete

Lertal tablete

Lertal – za život bez simptoma alergije

Lertal je inovativni proizvod i prirodni saveznik u terapiji alergijskog rinitisa i konjunktivitisa, a dolazi u obliku tableta i spreja za oči, koji se praktično raspršuje preko zatvorenog kapka. Oba proizvoda sadrže ekstrakt sjemena crne koprive, o čijem se prirodnom djelovanju mnogo govori. Pročitajte više o provedenim kliničkim studijama o Lertalu na lertal.hr/klinicke-studije a svoj sprej Lertal naručite na ljekarnaonline.hr

Tablete Lertal u svakom su vam trenutku dostupne u vama najbližoj ljekarni ili na stranici behappy.hr

Raspitajte se o njima što prije, kod svog najbližeg ljekarnika. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Lertal sprej

Lertal sprej