Alergijsko kihanje je simptom alergijske reakcije na tvari koje su normalno bezopasne za većinu ljudi.

Kada alergen (tvar koja uzrokuje alergijsku reakciju) uđe u tijelo osobe koja je alergična na njega, imunološki sustav reagira na taj alergen kao da je štetan.

To dovodi do oslobađanja kemikalija poput histamina u tijelu, što rezultira simptomima alergije, uključujući kihanje.

Alergije mogu biti uzrokovane raznim tvarima kao što su pelud, grinje, prašina, kućni ljubimci, plijesan i određena hrana. Kada osoba koja je osjetljiva na određeni alergen dođe u kontakt s tim alergenom, njihov imunološki sustav oslobađa histamin koji uzrokuje upalu sluznice nosa i iritaciju, što rezultira kihanjem.

Osim kihanja, alergijske reakcije mogu uzrokovati i druge simptome poput svrbeža nosa, začepljenog nosa, svrbeža i crvenila očiju, kašlja, svrbeža kože ili osipa.

Kako pokušati zaustaviti alergijsko kihanje?

Ovih nekoliko prijedloga moglo bi vam pomoći ublažiti ili zaustaviti alergijsko kihanje

  1. Izbjegavanje alergena: Ako znate na što ste alergični, pokušajte izbjegavati izlaganje tom alergenu. Na primjer, ako ste alergični na pelud, ostanite unutra kad je peludna sezona, držite prozore zatvorenima i koristite klima uređaj s filtrom za zrak. Ako ste alergični na kućnu prašinu, redovito čistite svoj dom i koristite specijalne omotače za madrace i jastuke koji mogu smanjiti nakupljanje prašine.
  2. Izbjegavanje okidača: Pokušajte otkriti specifične okidače koji uzrokuju vaše alergijsko kihanje i izbjegavajte ih koliko god je moguće. To može uključivati izbjegavanje određene peludi, hrane, dlake kućnih ljubimaca ili kozmetike koje mogu izazvati alergijsku reakciju.
  3. Pročišćivači zraka: Upotreba pročišćivača zraka s filtrom za alergene može pomoći u smanjenju prisutnosti alergena u zraku, što može smanjiti simptome alergijskog kihanja.
  4. Korištenje vlažnog ručnika ili spreja za nos: Ako vam je nos iritiran i suh, može pomoći korištenje vlažnog ručnika na nosu ili spreja za nos koji sadrži izotoničnu ili fiziološku otopinu. To može ublažiti iritaciju i smanjiti potrebu za kihanjem.

Važno je napomenuti da su ovo samo neki općeniti savjeti i da je najbolje konzultirati se s liječnikom ili alergologom kako biste dobili individualizirane preporuke i liječenje za vaše specifične simptome alergijskog kihanja.

Ako imate problema s alergijskim kihanjem, vaš liječnik može napraviti pregled i dijagnostičke testove kako bi utvrdio na što ste točno alergični. Na temelju dijagnoze, liječnik može preporučiti određene lijekove ili terapije kako bi se smanjili simptomi alergijskog kihanja. U nekim slučajevima, izbjegavanje alergena može biti najučinkovitiji način za kontrolu simptoma.

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.