Alergijski simptomi mogu varirati ovisno o vrsti alergije i osjetljivosti pojedinca. Obično se javljaju nakon izlaganja alergenu, tvari na koju je imunološki sustav preosjetljiv.

Svako godišnje doba donosi sa sobom čaroliju prirode, ali i neželjene goste – alergijske simptome. Kihanje, svrab, curenje nosa – zvuči poznato, zar ne? Srećom, majka priroda nam pruža izvanredne alate za suočavanje s ovim izazovima.

Upotreba prirodnih dodataka prehrani može biti ključ u suzbijanju alergijskih simptoma i povratku svakodnevnim aktivnostima bez ometanja. Ostanite s nama dok istražujemo kako prepoznati ove simptome te kako ih prirodno umanjiti.

Prepoznavanje alergijskih simptoma: prvi korak u suočavanju s alergijama je prepoznati simptome. Ako se često suočavate s kihanjem, svrabom očiju, curenjem nosa ili kožnim iritacijama, moguće je da su alergijske reakcije krivci. Važno je voditi evidenciju o simptomima kako biste bolje razumjeli što može izazvati te reakcije.

 • Kada posumnjati da su u pitanju alergijski simptomi? 

  • Ako primjetite respiratorne probleme poput kihanja, curenja nosa ili začepljenog nosa, vodenastih očiju, kašlja, kratkoće daha i/ili osjećaja pritiska u prsima.
  • Možda ćete kada su u pitanju alergijski simptomi primjetiti i kožne simptome poput svraba kože, osipa ili urtikarije, crvenila kože ili oticanja osobito oko očiju, usana ili lica.
  • Kod nekih ljudi mogući su i probavni simptomi: bolovi u trbuhu, nadutost, mučnina, povraćanje i proljev
  • Rijetka, ali vrlo ozbiljna reakcija može biti anafilaktički šok, koji može ugroziti život. Simptomi uključuju:
   • Oticanje grla i jezika
   • Teškoće s disanjem
   • Naglo sniženje krvnog tlaka
   • Gubitak svijesti

Prirodni dodaci prehrani

Prirodni dodaci za smirivanje simptoma koji bi i vama mogli koristiti su:

a) kvercetin: biljni pigment poznat je po svojim antiupalnim svojstvima. Kvercetin može pomoći u smanjenju oslobađanja histamina, što je ključno za ublažavanje svraba i kihanja. Doznajte više na O kvercetinu

b) kurkuma: snažan antioksidans i protuupalni začin, kurkuma može pomoći u olakšavanju upalnih procesa u tijelu, uključujući i one povezane s alergijama

c) probiotici: zdravlje probavnog sustava igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Probiotici pomažu uravnotežiti crijevnu floru i podržati tijelo u borbi protiv alergijskih reakcija

d) riblje ulje: bogato omega-3 masnim kiselinama, riblje ulje može smanjiti upalne procese i olakšati simptome alergija

Zdravi životni stil

Prirodni dodaci prehrani su moćan alat, ali se ne smiju koristiti kao zamjena za zdrav način života.

Težina alergijskih simptoma

Kada su u pitanju alergijski simptomi i njihova težina, važno je napomenuti da ozbiljnost alergijskih simptoma može varirati. U nekim slučajevima, alergijske reakcije mogu biti blage i samo neugodne, dok u drugim slučajevima mogu biti ozbiljne ili čak potencijalno smrtonosne.

Ako primijetite bilo kakve alergijske simptome, osobito ako se pogoršavaju ili se javljaju iznenada, važno je konzultirati se s liječnikom radi dijagnoze i uputa o daljnjem postupanju.

Individualan pristup

Alergijski simptomi ne moraju vam oduzeti radost svakodnevnog života. Prirodni dodaci prehrani mogu biti vaš tajni saveznik u borbi protiv alergija, pružajući vam olakšanje bez nepotrebnih nuspojava.

Sjetite se da je individualni pristup važan – ono što djeluje za jednu osobu, možda neće djelovati isto za drugu.

Prije nego krenete s novim dodacima, posavjetujte se sa liječnikom ili ljekarnikom kako biste pronašli najbolje rješenje za svoje potrebe. Započnite svoj put prema mirnom i udobnom životu uz prirodne dodatke koji podržavaju vaše zdravlje.

Pročitajte i >> Kliničke studije o alergijama

Doznajte više o Lertal tabletama >> behappy.hr/trgovina/alergije/lertal-tablete

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.