Alergijski kašalj u trudnoći može biti izazovno iskustvo za buduće majke koje se suočavaju s dodatnim hormonskim promjenama i fiziološkim reakcijama tijela.

Razumijevanje mogućih uzroka, simptoma i pravilnih mjera opreza od ključne je važnosti kako bi trudnice održale svoje zdravlje i dobrobit, kao i dobrobit svoje nerođene bebe.

Koji su mogući razlozi za nastanak alergijskog kašlja u trudnoći?

 1. Hormonske promjene: hormoni poput estrogena mogu utjecati na osjetljivost dišnih puteva, čime se povećava sklonost alergijskim reakcijama, uključujući kašalj.
 2. Povećana osjetljivost imunološkog sustava: imunološki sustav trudnica djeluje drugačije kako bi zaštitio nerođeno dijete. Ta promjena može povećati osjetljivost na alergene.
 3. Izloženost alergenima: trudnice su podložne raznim alergenima poput peludi, grinja, prašine i drugih čestica zraka koje mogu izazvati alergijske reakcije i kašalj.

Koji su mogući simptomi i uzroci alergijskog kašlja u trudnoći?

 1. Kašalj: uporan, suhi ili produktivni kašalj može biti glavni simptom alergijske reakcije.
 2. Svrbež u nosu i grlu: osjećaj svrbeža ili peckanja u nosu i grlu može ukazivati na alergijske simptome.
 3. Curenje nosa: obilno curenje nosa može biti posljedica alergijske reakcije.
 4. Suzne i svrbežne oči: alergija može uzrokovati crvenilo, suzenje i svrbež očiju.

Mjere opreza i postupci za trudnice koje primijete alergijski kašalj u trudnoći

 1. Konzultirajte liječnika: Ako primijetite simptome alergijskog kašlja, obratite se svom ginekologu ili liječniku opće prakse. Liječnik će procijeniti situaciju i preporučiti odgovarajuće korake.
 2. Izbjegavajte alergene: ako je moguće, ograničite izlaganje alergenima kao što su pelud, grinje i prašina. Redovito čišćenje prostora može pomoći smanjiti izloženost.
 3. Pijte dovoljno tekućine: unošenje dovoljno tekućine pomoći će održati vlažnost sluznice dišnih puteva i ublažiti simptome.
 4. Razmotrite prirodne metode: inhalacija parom ili ispiranje nosa slanom otopinom mogu ublažiti iritaciju i simptome kašlja.

Važno je pratiti svoje tijelo, konzultirati stručnjaka i poduzeti korake kako biste osigurali što ugodniju trudnoću.

Što vaš ginekolog želi da znate?

Vaš ginekolog je ključan izvor podrške i informacija tijekom trudnoće, uključujući i situaciju ako se suočavate s alergijskim kašljem.

Evo nekoliko ključnih informacija koje vaš ginekolog želi da znate o alergijskom kašlju u trudnoći:

 1. Najvažnije je konzultirati se: ako primijetite bilo kakve simptome alergijskog kašlja ili drugih alergijskih reakcija, važno je da se obratite svom ginekologu. On/ona će moći procijeniti ozbiljnost situacije i preporučiti odgovarajuće korake.
 2. Sigurnost lijekova: neki lijekovi protiv alergija mogu biti sigurni za trudnice, dok drugi mogu biti potencijalno rizični. Važno je nikada ne započinjati nikakav tretman bez savjeta svog ginekologa. On/ona će vam preporučiti sigurne opcije za vas i vašu bebu.
 3. Praćenje simptoma: obratite posebnu pažnju na simptome alergijskog kašlja i drugih reakcija. Zabilježite kada se simptomi pojavljuju, koliko traju i što ih može pojačati ili ublažiti. To će pomoći ginekologu da bolje razumije vašu situaciju.
 4. Uzroci i prevencija: ginekolog će vam moći objasniti kako hormonske promjene tijekom trudnoće mogu utjecati na osjetljivost na alergene. Također će vas uputiti u strategije prevencije, kao što je smanjenje izloženosti alergenima i održavanje čistog okruženja.
 5. Prirodne metode olakšanja: vaš ginekolog može vam preporučiti prirodne metode za ublažavanje simptoma alergijskog kašlja
 6. Izazovi sezonskih alergija: ako je alergijski kašalj sezonskog karaktera (povezan s peludnom sezonu, na primjer), ginekolog će vas informirati o mogućim promjenama u simptomima tijekom različitih dijelova godine i kako se prilagoditi.
 7. Individualni pristup: svaka trudnoća je jedinstvena, pa će ginekolog uzeti u obzir vaše opće zdravstveno stanje i posebne potrebe prilikom pružanja savjeta i preporuka.
 8. Zdravlje djeteta: ginekolog će vam objasniti da je većina alergija kod majke sigurna za nerođeno dijete i da je pravilan pristup važan kako bi se osiguralo da oba imaju optimalno zdravlje.
 9. Pratite napredak: ako se simptomi mijenjaju ili pogoršavaju, obavezno se konzultirajte s ginekologom. On/ona će pratiti vašu situaciju i prilagoditi plan liječenja prema potrebi.

Važno je da otvoreno komunicirate i postavljate sva pitanja koja imate u vezi alergijskog kašlja tijekom trudnoće. Vaš ginekolog je tu da vam pruži podršku i stručno vodstvo kako biste osigurali sigurnu i udobnu trudnoću.

Pročitajte i >> Alergije u trudnoći

Doznajte više o Lertal tabletama >> behappy.hr/trgovina/alergije/lertal-tablete

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.