Alergijski rinitis i alergijski kašalj vrlo su česte kronične bolesti dišnog sustava. Kašalj može biti suh po prirodi, popraćen osjećajem iritacije i otežanim disanjem. Kašalj je automatski refleks koji pomaže u izbacivanju sekreta, iritansa, stranih čestica i mikroorganizama iz dišnih putova. Ako imate kašalj do 4 tjedna, radi se o akutnom stanju, tj. oblik infekcije dišnog sustava i izlučivanje sekreta. Ako kašalj traje duže od 4 tjedna, već se može nazvati kroničnim.

Kako razlikovati alergijski kašalj od običnog?

Simptomi alergijskog kašlja su curenje iz nosa, svrbež i začepljenost te mogu, ali ne moraju biti popraćeni suzenjem očiju. Upravo se zbog ovih simptoma alergijski rinitis često miješa s prehladom ili virusnom infekcijom (koju uglavnom možete razlikovati po pojavi temperature i boji nosnog sekreta). Boja sekreta kod prehlade je zelenkasto smeđa, dok je kod alergija bezbojna do blijedo bijela.

Alergijski kašalj prepoznajete kao izrazito suh, dugotrajan, često praćen glavoboljom, vrtoglavicom ili slabošću.

Ako se vaše tijelo bori s alergijskim kašljem, to znači da vaš imunološki sustav snažno reagira na neku česticu iz okoliša. Kao rezultat te reakcije, tijelo luči histamin, koji uzrokuje gore navedene simptome, tj. curenje nosa, kašalj, čak i kihanje. Zbog toga se često propisuju antihistaminici jer su učinkoviti u ublažavanju simptoma. Oni naravno mogu izazvati i nuspojave, poput pospanosti i mučnine. Prednost prirodnih pripravaka u prevenciji i pomoći kod alergijskog rinitisa ogleda se u činjenici da dugotrajna primjena ne dovodi do neželjenih učinaka.

Alergije i alergijski kašalj kod djece

Ove vrste alergija česte su kod djece, jer se alergije obično javljaju u ranom djetinjstvu. No, mogu se pojaviti i kasnije u životu jer su neki ljudi jednostavno skloniji alergijama. Jedan od okidača može biti i stres koji je u posljednje vrijeme jednostavno neizbježan. Ukoliko se s alergijskim kašljem ne pozabavite na vrijeme i na odgovarajući način, ova vrsta zdravstvenih problema može značajno smanjiti kvalitetu života, utjecati na razinu energije, san i radnu sposobnost. Osim ovih svakodnevnih problema, neliječeni alergijski kašalj može prerasti u bronhijalnu astmu.

Ako niste sigurni bori li se vaše dijete s ovim problemom, obratite pozornost hrče li dok spava, ima li česte upale uha, diše li na usta ili ima smanjenu aktivnost u odnosu na ostatak godine.

Za razliku od prehlade koja se može javiti bilo kada, alergijski kašalj na pelud javlja se samo u ono doba godine kada ste izloženi alergenu koji je u cvatu. Također, alergijski kašalj mogu izazvati i druge vrste alergena poput grinja, prašine ili hladnoće, koji također uzrokuju kašalj. S ovim kašljem najčešće se borimo između studenog i veljače. U ovom periodu smo više u kući, sezona grijanja je aktivna i prostorije se nedovoljno provjetravaju. Zatim se javlja kašalj uzrokovan grinjama i prašinom.

Lertal tablete dijetetski su proizvod čija je učinkovitost klinički dokazana kod alergijskog rinitisa djece i odraslih, dok je Lertal sprej idealan za očne simptome alergijskog konjunktivitisa, suhe, nadražene i crvene oči, a mogu ga koristiti i odrasli i djece. Provjerite njegovu djelotvornost odmah!

Pozivamo vas i da pročitate više o provedenim kliničkim studijama na lertal.hr/klinicke-studije a zatim naručite svoju kutijicu Lertala na webshop stranici behappy.hr

Proslijedite ovaj članak svima za koje mislite da će im koristiti educirati se o temi alergija, a posebice ako znate da je osoba alergičar.