Alergije u jesen, kako ih prepoznati i prevenirati? Alergije u jesen često su uzrokovane različitim alergenima koji se pojavljuju tijekom ovog godišnjeg doba.

Kako ih prepoznati i prevenirati? Upoznajte se sa nekoliko najčešćih alergena u jesen

 1. Pelud: Pelud iz biljaka, posebno korova, može izazvati alergijske reakcije. Alergične osobe mogu imati simptome poput kihanja, curenja nosa, svrbeža očiju i nosa te nazalne zagušenosti.
 2. Plijesan: Plijesan se često razvija u vlažnim i tamnim uvjetima, poput mokrih lišća ili uvlaženih područja u kućama. Kontakt s plijesni može izazvati alergijske simptome i pogoršati stanje astme.
 3. Grinje: Grinje su česti alergeni u zatvorenim prostorima, a jesen može povećati njihovu koncentraciju zbog pojačanog korištenja grijanja. Simptomi alergije na grinje uključuju kihanje, svrbež i zapušen nos, te otežano disanje kod osoba s astmom.

Koja je pelud biljaka najčešća ujesen?

U jesen, najčešće se susrećemo s peludom korova, jer mnoge korovske biljke cvjetaju upravo u to doba godine. Evo nekoliko uobičajenih korovskih biljaka čija pelud može izazvati alergijske reakcije:

 1. Ambrozija (Ambrosia): Ambrozija je jedna od najčešćih biljaka koja uzrokuje alergijske simptome u jesen. Njezina pelud može putovati na velike udaljenosti, a alergeni iz nje izazivaju jake simptome kod mnogih osoba.
 2. Kopriva (Urtica dioica): Iako kopriva nije korov u klasičnom smislu, njezina pelud može izazvati alergijske reakcije u jesen.
 3. Pelin (Artemisia): Pelin je još jedan korov čija pelud može izazvati alergijske simptome, a cvjeta tijekom jeseni.
 4. Kiselica (Rumex): Kiselica je još jedna biljka čija pelud može izazvati alergijske reakcije tijekom jeseni.

Važno je napomenuti da razina izloženosti peludi može varirati ovisno o geografskom području i lokalnim uvjetima. Prognoze peludi koje pružaju meteorološke službe često obuhvaćaju informacije o dominantnim vrstama peludi u određenom razdoblju.

Alergične osobe mogu pratiti ove prognoze kako bi znale kada očekivati povećanu razinu peludi i poduzeti odgovarajuće mjere prevencije.

Pročitajte i >> Alergija na trave

Kako prepoznati i prevenirati alergije u jesen?

 1. Prepoznajte simptome: Ako primijetite da se tijekom jeseni pojavljuju simptomi poput kihanja, curenja nosa, svrbeža očiju ili težeg disanja, moguće je da imate alergijsku reakciju. Posjet alergologu ili liječniku može pomoći u postavljanju dijagnoze.
 2. Provjeravajte prognozu peludi: Mnoge meteorološke usluge pružaju prognozu peludi i spora plijesni, što vam može pomoći da unaprijed znate kada će biti visok rizik od alergijskih simptoma. U tim danima možete poduzeti dodatne mjere prevencije.
 3. Održavajte čist dom: Redovito usisavajte i brišite prašinu kako biste smanjili prisutnost alergena kao što su grinje. Održavajte vlažnost zraka na optimalnoj razini kako biste spriječili razvoj plijesni.
 4. Izbjegavajte izlaganje alergenima: Ako ste alergični na pelud ili plijesan, pokušajte izbjegavati boravak na otvorenom kada je koncentracija peludi najviša. Nakon boravka na otvorenom, operite lice i ruke kako biste uklonili pelud s kože i izbjegavajte nošenje odjeće na krevet kako biste spriječili unošenje peludi u spavaću sobu.
 5. Koristite klima uređaje s filtrom: Klima uređaji s filterima mogu filtrirati pelud iz zraka u vašem domu, čime smanjuju izloženost alergenima.
 6. Obratite se liječniku: Ako imate izražene simptome alergija, posjetite alergologa ili liječnika koji će vam pomoći u postavljanju dijagnoze i preporučiti odgovarajući tretman ili terapiju.

Za alergije je važno razumjeti individualne okidače i prilagoditi preventivne mjere prema vlastitim potrebama. Uz pravilnu prevenciju, možete značajno smanjiti neugodne simptome alergija tijekom jeseni.

Postoji li doba godine kada nema alergija na pelud?

Ne postoji doba godine kada nema alergija na pelud. Različite vrste biljaka cvjetaju u različito doba godine, pa tako i njihova pelud može biti prisutna u zraku i izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih pojedinaca tijekom cijele godine.

Međutim, razina peludi i vrste biljaka koje su glavni alergeni variraju ovisno o godišnjem dobu i klimatskim uvjetima.

Općenito, u proljeće i jesen često se bilježi veći broj alergija na pelud.

U jesen, korovske biljke kao što su ambrozija, kopriva, pelin i kiselica mogu biti glavni izvori peludi koja izaziva alergije.

Ipak, to ne znači da nema alergijskih reakcija na pelud i tijekom ljeta i zime.

Tijekom ljeta, neke trave mogu cvjetati i proizvoditi pelud, što također može uzrokovati alergijske simptome kod osjetljivih osoba.

Uz to, neki alergeni kao što su grinje i plijesan prisutni su tijekom cijele godine, što znači da alergijske reakcije mogu biti prisutne bez obzira na sezonske promjene.

Ako imate alergije na pelud ili druge alergene, važno je posavjetovati se s alergologom ili liječnikom kako biste identificirali specifične alergene i primijenili odgovarajuće mjere prevencije i liječenja, a kako biste smanjili simptome alergija tijekom cijele godine.

Doznajte više o Lertal tabletama >> behappy.hr/trgovina/alergije/lertal-tablete

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.