Alergije na hranu su preosjetljivost imunološkog sustava na određene tvari koje se nalaze u hrani. Uobičajeni alergeni hrane uključuju kikiriki, orašaste plodove, mliječne proizvode, jaja, ribu, plodove mora, pšenicu, soju i školjke. Simptomi alergija na hranu mogu varirati od blagih do teških, uključujući svrbež, osip, oticanje, probavne smetnje, otežano disanje ili anafilaktički šok, koji može biti opasan po život.

Istraživanjem alergija na hranu, otkrivene su brojne novosti, koje bi u budućnosti mogle pomoći još većem broju osoba koje pate od alergija

 1. Dijagnoze alergija na hranu: Istraživanja se provode kako bi se poboljšala dijagnoza alergija na hranu. Tradicionalne metode dijagnoze, poput kožnih testova i krvnih testova za specifična antitijela, nadopunjuju se novim dijagnostičkim alatima. Primjeri novih metoda uključuju komponentnu dijagnostiku koja omogućuje identifikaciju specifičnih proteina hrane na koje je osoba alergična.
 2. Imunoterapija za alergije na hranu: Istraživači rade na razvoju imunoterapije za alergije na hranu kako bi se postigla tolerancija na alergene hrane. Ova terapija uključuje postupno izlaganje pacijenata malim količinama alergena s ciljem smanjenja imunološkog odgovora i povećanja tolerancije na hranu. Imunoterapija za alergije na hranu trenutno je najnaprednija kod alergija na kikiriki.
 3. Istraživanje prevencije alergija na hranu: Istraživanja se provode kako bi se razumjelo kako spriječiti razvoj alergija na hranu kod djece. Nekoliko studija sugerira da uvođenje potencijalnih alergena u prehranu djece u ranoj dobi može smanjiti rizik od razvoja alergija.
 4. Alternativne metode: Postoje istraživanja koja istražuju učinak alternativnih terapija, kao što su probiotici, na smanjenje simptoma alergija na hranu.

Crna kopriva kao pomoć kod alergija

Crna kopriva sadrži neke biološki aktivne spojeve, uključujući flavonoide i fenoli, koji imaju potencijalno protuupalno i antialergijsko djelovanje. Neki istraživači su sugerirali da ti spojevi mogu smanjiti alergijske reakcije inhibiranjem otpuštanja histamina i drugih medijatora upale.

Ekstrakt sjemena crne koprive (Perilla)

Znanstveno je dokazano da Perilla inhibicijom oslobađanja histamina, ekspresijom interleukina (IL-6, TNF-alfa) i inhibicijom 5-lipooksigenaze i 12-lipooksigenaze ostvaruje antialergijska svojstva koja znatno pomažu u borbi protiv alergena.

Perilla sadrži sljedeće flavonoide:

 • Ružmarinska kiselina
  Ispitivanja su pokazala da oralna upotreba ružmarinske kiseline povoljno utječe na astmu uzrokovanu alergijama. Smanjuje proizvodnju leukotriena B4 (koga stvaraju leukociti kao odgovor na medijatore inflamacije)
 • Krisoeriol
  Bronhodilatator, snižava PK, poboljšava cirkulaciju
 • Apigenin
  Pokazuje antiinflamatorna , antikancerogena i antioksidativna svojstva
 • luteolin
  Pokazuje antioksidativna i antiupalna svojstva , inducira apoptozu stanica i ispoljava hemoprotektivnu aktivnost

Doznajte još više provjerenih informacija na sastav a tražite li prirodnog saveznika za život bez simptoma alergije, preporučujemo vam – uz vašu propisanu terapiju, Lertal tablete. Doznajte odmah više o njima na lertal.hr

Lertal tablete

Lertal tablete

Kao preventivu i sredstvo za ublažavanje simptoma alergije isprobajte Lertal tablete i Lertal sprej za oči

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.