Alergije i kliničke studije tema su o kojoj se sve više govori, a posebice među ljudima koji pate od alergija i onima koji im poput liječnika alergologa žele pomoći.

Što je alergija?

Alergija je imunološki odgovor organizma na inače bezopasne tvari, koje se nazivaju alergeni. Kada osoba koja je alergična dođe u kontakt s određenim alergenom, imunološki sustav prepoznaje taj alergen kao prijetnju i reagira prekomjerno, što rezultira alergijskim simptomima.

Kod osoba koje su alergične, njihov imunološki sustav prepoznaje alergen kao prijetnju i pokreće imunološki odgovor kako bi se obranio od te tvari. To dovodi do oslobađanja kemikalija, poput histamina, u tijelu, što uzrokuje različite simptome alergijske reakcije.

Simptomi alergijske reakcije

Simptomi alergijske reakcije mogu se manifestirati na različite načine, ovisno o vrsti alergije i području tijela koje je pogođeno. Uobičajeni simptomi uključuju svrbež, crvenilo, osip, kihanje, curenje nosa, začepljenje nosa, kašalj, poteškoće s disanjem, oticanje, svrbež ili suzenje očiju, gastrointestinalne smetnje ili anafilaktički šok (ozbiljna, potencijalno opasna reakcija koja može ugroziti život).

Vrste alergija

Alergije mogu biti sezonske, kao što je peludna groznica koja se javlja tijekom određenih dijelova godine kada je prisutna određena vrsta peludi, ili trajne, kao što su alergije na prašinu, grinje ili kućne ljubimce koje mogu trajati cijelu godinu.

Uzroci alergija

Uzroci alergija nisu u potpunosti razumljivi, ali se smatra da genetska predispozicija može igrati ulogu. Ako jedan ili oba roditelja imaju alergijske bolesti, postoji veća vjerojatnost da će njihovo dijete također razviti alergije. Također se vjeruje da su izloženost određenim alergenima tijekom ranog djetinjstva i okolišni faktori povezani s povećanim rizikom od alergija.

Alergije i kliničke studije

Studije alergija obuhvaćaju istraživanje različitih aspekata alergijskih bolesti, uključujući uzroke, mehanizme, dijagnozu, prevenciju i liječenje. Mnogi znanstvenici i istraživači posvećeni su proučavanju alergija kako bi se bolje razumjelo zašto se one javljaju i kako se mogu tretirati.

Studije alergija uključuju istraživanje različitih alergena koji mogu izazvati alergijske reakcije, kao što su pelud, grinje, kućni ljubimci, hrana ili lijekovi. Također se istražuju genetski faktori koji mogu predisponirati osobu na alergije, kao i okolišni čimbenici koji mogu utjecati na razvoj alergijskih bolesti.

Jedan od ciljeva istraživanja alergija je razvoj učinkovitih metoda dijagnoze alergijskih bolesti. To može uključivati ​​testiranje kože, ispitivanje krvi ili provokacijske testove kako bi se odredila specifična alergijska reakcija i identificirao uzročni alergen.

Prevencija alergija također je važna tema istraživanja. Studije su usmjerene na otkrivanje načina kako smanjiti rizik od razvoja alergija, posebno kod djece. Primjeri prevencijskih strategija uključuju dojenje, izbjegavanje određenih alergena tijekom trudnoće i ranog djetinjstva te promjene u okruženju kako bi se smanjila izloženost alergenima.

Tretmani za alergije također su predmet istraživanja. To uključuje istraživanje novih lijekova, imunoterapije, kao i razvoj novih terapijskih pristupa za ublažavanje simptoma alergijskih bolesti i poboljšanje kvalitete života alergičnih osoba.

Studije alergija obuhvaćaju različite discipline, uključujući imunologiju, alergologiju, molekularnu biologiju, genetiku, epidemiologiju i kliničku medicinu. Njihov cilj je pružiti bolje razumijevanje alergijskih bolesti i pridonijeti razvoju novih dijagnostičkih i terapijskih pristupa za oboljele od alergija.

Cilj studije

Kada se istraživala efikasnost Lertal tableta kao preventivna terapija kod osoba sa umjerenim do teškim alergijskim rinokonjuktivitisom, sudjelovalo je 70 pacijenata. 32 žene i 38 muškaraca prosječne starosti 39 godina imali su izražene simptome alergijskog rinokonjunktivitisa. Pacijenti su podijeljeni u grupe, tako da je I grupa koristila antihistaminik 30 dana, a nakon toga još 30 dana antihistaminik i Lertal tablete, II grupa je koristila antihistaminik i kortikosteroid 30 dana, a nakon toga još 30 dana antihistaminik, kortikosteroid i Lertal tablete, III grupa je koristila antihistaminik 60 dana, a IV grupa je koristili antihistaminik i kortikosteroid 60 dana.

Rezultati studije

Usporedbom rezultata dobivenih tijekom dvije posjete (prva posjeta liječniku nakon 30 dana i druga posjeta liječniku nakon 60 dana) došlo je do izuzetno značajnog smanjenja ukupnih simptoma alergijskog rinitisa u grupama koje su primale Lertal tablete kao dodatnu terapiju

Smanjenje ukupnih simptoma alergijskog rinitisa:

  • 61% grupa I (antihistaminik + Lertal tableta)
  • 75% grupa II (antihistaminik + kortikosteroid + Lertal tableta)

Za život bez simptoma alergije

Tražite li – uz svoju propisanu terapiju, prirodnog saveznika za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.