Alergija na sunce, poznata i kao fotodermatitis ili fotosenzitivna reakcija je stanje u kojem koža reagira pojačano na izloženost sunčevom svjetlu. Koji su njeni uzroci, a koji simptomi i kako je prevenirati, doznajte u nastavku
 1. Simptomi: Alergija na sunce može uzrokovati različite simptome koji se javljaju nakon izlaganja sunčevom svjetlu. To mogu biti crvenilo, osip, svrbež, oteklina, mjehurići, peckanje ili bol na koži. U težim slučajevima, može doći do blistera ili oštećenja kože.
 2. Vrste: Postoje dvije glavne vrste alergije na sunce – polimorfna svjetlosna erupcija (PLE) i fototoksične ili fotoalergijske reakcije. PLE je najčešći oblik alergije na sunce i obično se javlja na izloženim dijelovima kože nakon izlaganja jakom sunčevom svjetlu. Fototoksične reakcije javljaju se kada neki lijekovi, kemikalije ili tvari prisutne na koži reagiraju s sunčevom svjetlošću.
 3. Uzroci: Točni uzroci alergije na sunce nisu u potpunosti razumljivi. Međutim, neki čimbenici koji mogu doprinijeti razvoju alergijske reakcije na sunce uključuju genetsku predispoziciju, izlaganje suncu nakon dugotrajnog zadržavanja u zatvorenom prostoru, upotrebu određenih lijekova, kemijskih tvari ili parfema koji povećavaju osjetljivost kože na sunce.
 4. Prevencija: Prevencija alergije na sunce uključuje mjere zaštite od sunca kao što su nošenje zaštitne odjeće, šešira i sunčanih naočala, korištenje širokog spektra sunčanih krema s visokim faktorom zaštite od UV zraka (SPF), izbjegavanje izlaganja suncu u najintenzivnijim satima (obično od 10 do 16 sati) i boravak u hladu.
 5. Liječenje: Ako se javi alergijska reakcija na sunce, mogu se primijeniti različite metode liječenja u dogovoru sa vašim liječnikom. To može uključivati upotrebu kortikosteroidnih krema ili losiona za ublažavanje simptoma, hladne obloge, antihistaminike za smanjenje svrbeža ili u težim slučajevima, kortikosteroidne tablete ili imunomodulatorne lijekove.

Što prvo napraviti ako mi se pojavi alergija na sunce?

Ako primijetite simptome alergije na sunce, evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

 1. Maknite se sa sunca što prije: Ako primijetite simptome alergijske reakcije na sunce, odmah se sklonite u hladovinu ili zatamnite područje kako biste izbjegli daljnje izlaganje sunčevom svjetlu.
 2. Ohladite kožu: Ako je koža upaljena ili iritirana, možete primijeniti hladne obloge ili koristiti hladan ručnik kako biste ublažili simptome. Izbjegavajte trljanje ili grebanje kože, što može pogoršati stanje.
 3. Nanesite hidratantnu kremu: Koristite hipoalergensku hidratantnu kremu ili losion kako biste umirili kožu i smanjili suhoću ili svrbež. Odaberite proizvode bez mirisa i agresivnih kemikalija koje mogu dodatno iritirati kožu.
 4. Pijte dovoljno tekućine: Održavajte hidraciju pijenjem dovoljno tekućine, poput vode, kako biste podržali oporavak kože.
 5. Izbjegavajte dodatne iritante: Izbjegavajte upotrebu proizvoda za njegu kože koji sadrže agresivne kemikalije ili mirise koji mogu pogoršati simptome. Ograničite izlaganje toplim vodama, jer tople temperature mogu pogoršati svrbež i iritaciju kože.
 6. Konzultirajte dermatologa: Ako simptomi alergije na sunce ne nestanu ili postanu ozbiljniji, preporučljivo je konzultirati dermatologa ili alergologa. Stručnjak će moći pružiti dijagnozu, preporučiti adekvatno liječenje i savjetovati o daljnjim mjerama za upravljanje alergijom na sunce.

Važno je zapamtiti da ove preporuke nisu zamjena za medicinski savjet. Ako imate alergiju na sunce ili sumnjate na nju, obratite se kvalificiranom medicinskom stručnjaku za dijagnozu i pravilan tretman.

Lertal tablete

Lertal tablete

Tražite li prirodnog saveznika za život bez simptoma alergije, preporučujemo vam – uz vašu propisanu terapiju, Lertal tablete. Doznajte odmah više o njima na lertal.hr

Kao preventivu i sredstvo za ublažavanje simptoma alergije isprobajte Lertal tablete i Lertal sprej za oči

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.