Alergija na pelud – zašto se javlja, koji su simptomi i terapija? Muči li vas sezonsko kihanje, začepljen nos i drugi neugodni simptomi alergije, možda ste alergični upravo na pelud. Zašto se javlja alergija na pelud?

Pelud ili cvjetni prah je jedan od najčešćih okidača sezonskih alergija. Svakog proljeća, ljeta i jeseni biljke ispuštaju sićušna zrnca peluda kako bi oplodile druge biljke iste vrste. Većina peludi koja uzrokuje alergijske reakcije dolazi s drveća, korova i trava. Ove biljke proizvode mala, lagana i suha zrnca peluda koja putuju s vjetrom. Osobe s alergijama na pelud obično imaju simptome tek kada je pelud na koju su alergični – u zraku, dok drugi ljudi imaju alergije na pelud tijekom cijele godine, što nikako nije zanemarivo!

Ako imate alergijsku reakciju na pelud, vaš imunološki sustav ‘lažno’ vjeruje da je pelud opasna. U pokušaju da se bori protiv njega, vaš imunološki sustav oslobađa antitijela koja napadaju čestice peludi. To proizvodi kemikaliju poznatu kao histamin, koja uzrokuje standardne simptome alergije.

Simptomi alergije na pelud mogu biti:

 • curenje nosa i stvaranje sluzi
 • kihanje i kašljanje
 • svrbež u nosu, očima, ušima i ustima
 • začepljen nos (nazalna kongestija) i pritisak u sinusima
 • crvene i suzne oči
 • natečena plavičasta koža ispod očiju
 • ogrebotine u grlu
 • smanjen osjet okusa ili mirisa

Malo je vjerojatno da će alergija nestati nakon što se razvije. Međutim, simptomi se mogu smanjiti odgovarajućom terapijom propisanom od vašeg liječnika i dodatnim uzimanjem prirodnog proizvoda Lertal.

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja:

 • Tablete
 • Sprej za oči ili nos
 • Imunoterapija

Možda ćete moći smanjiti svoju izloženost peludi tako što ćete ostati u zatvorenom prostoru, za vjetrovitih dana angažirati druge za obavljanje bilo kakvih radova u vrtu ili dvorištu, nositi maske za prašinu tijekom sezone i zatvarati vrata i prozore kada su razine peludi visoke.

Ako osoba ne zna na koju je pelud alergična, može se obratiti liječniku koji se bavi alergijama. Ovi stručnjaci se zovu alergolozi i imunolozi. Razgovarajte sa svojim liječnikom o simptomima alergije i planu liječenja vaše alergije.

Ako znate na što ste alergični, najučinkovitije je započeti terapiju na vrijeme. Možete pogledati naš Kalendar alergija i očekivane mjesece cvatnje određenih biljaka. Uz odgovarajuću pripremu izbjeći ćete teške simptome. S Lertal tabletama počnite najmanje 2 tjedna prije očekivane cvatnje biljaka na koje ste alergični. Time ćete pripremiti svoje tijelo kada je u prirodi visoka razina alergena, a simptomi će biti znatno slabiji ili ih uopće neće biti.

Ako su vam simptomi alergije na pelud jako izraženi na očima, imamo rješenje i za to. Lertal sprej može pomoći kod očnih tegoba, a može se koristiti uz Lertal tablete ili antihistaminike. Zbog svog prirodnog sastava umiruje crvene i nadražene oči, te blagotvorno djeluje tako što osvježava i vlaži suhe oči. Čuvajte zdravlje prije svega!

Ako uz svoju standardnu terapiju tražite prirodnog saveznika u borbi protiv alergije, pozivamo vam da pročitate više o novim proizvodima – Lertal tabletama i spreju, na stranici lertal.hr Doznajte više i o provedenim kliničkim studijama na lertal.hr/klinicke-studije a zatim naručite svoju kutijicu Lertala na webshop stranici behappy.hr

Proslijedite ovaj članak svima za koje mislite da će im koristiti educirati se o temi alergija, a posebice ako znate da je osoba alergičar.