Alergija na cvijeće može se pojaviti kod osjetljivih osoba, a alergene mogu širiti i popularni cvijetovi ruže, ljiljani, margarete, suncokreti i karanfili

Jeste li znali da drveće, korov i cvijeće sadrže preko 90 alergena koji mogu izazvati reakcije kod alergičnih osoba?

Koje drveće, korov i cvijeće može izazvati najviše alergija i kako prepoznati simptome na vrijeme? Doznajte u ovom korisnom blogu

Neke od najčešćih biljaka koje mogu izazvati alergijske simptome su svakako breza, javor, hrast, cedrovi, ambrozija, pelin, kopriva i ambrozija. No, i cvijeće poput ruža, ljiljana, kamilice, margareta, suncokreta i karanfila također mogu biti alergeni.

ljiljan

Kako prepoznati alergiju na ružu, ljiljan, karanfil ili neko drugo cvijeće koje volimo?

Alergija na cvijeće može se prepoznati putem nekoliko simptoma. Ovih nekoliko karakterističnih znakova alergijske reakcije na cvjetne biljke svakako imajte na umu:

  1. Svrbež i crvenilo kože: nakon izlaganja određenom cvijeću, osjetljivim osobama može se pojaviti svrbež kože, praćen crvenilom i osipom.
  2. Kihanje i curenje nosa: alergeni prisutni u nekim cvjetovima mogu izazvati reakciju u nosnoj šupljini, što rezultira čestim kihanjem i curenjem nosa.
  3. Svrbež i suzenje očiju: alergija na cvijece može izazvati svrbež i iritaciju očiju, praćeno suzenjem i crvenilom.
  4. Kašalj i otežano disanje: osobe alergične na cvijeće mogu iskusiti kašalj i otežano disanje kao rezultat alergijske reakcije koja utječe na dišne puteve.
  5. Osip na koži: alergija na cvijece može izazvati osip na koži, koji se može pojaviti u obliku crvenih mrlja, urtikarije ili kožnih ispupčenja.

Pročitajte i >> Najčešći alergeni u zraku u proljeće i ljeto

ruže

Kako se zaštititi od alergije na cvijeće?

Da biste se zaštitili od alergije na cvijeće, možete poduzeti nekoliko mjera opreza i pratiti ove korisne savjete:

  1. Izbjegavajte izravan kontakt: Ako znate da ste alergični na određeno cvijeće, pokušajte izbjegavati izravan kontakt s njim. To uključuje izbjegavanje dodirivanja ili mirišanja cvjetova.
  2. Nosite zaštitnu odjeću: Ako morate raditi s cvijećem na primjer u vrtu ili cvjećarnici, preporučujemo vam nošenje zaštitne odjeće kao što su dugi rukavi, rukavice i zaštitne naočale. To će smanjiti izloženost alergenima.
  3. Držite cvijeće izvan kuće: Ako ste posebno osjetljivi na alergene iz cvijeća, preporučuje se držanje cvijeća izvan kuće, primjerice na balkonu ili terasi. Tako ćete smanjiti izloženost alergenima u zatvorenim prostorima.

4. Prozračivanje prostora: Ako imate cvijetni aranžman ili buket u kući, redovito prozračujte prostorije kako biste smanjili koncentraciju alergena u zraku.

5. Koristite klima uređaj ili filtere zraka: Korištenje klima uređaja s odgovarajućim filtrima ili postavljanje filtera zraka u domu može pomoći u filtriranju alergena cvijeća iz zraka.

6. Posjetite alergologa: Ako simptomi alergije na cvijeće postaju ozbiljni ili utječu na vašu kvalitetu života, preporučuje se posjet alergologu. Stručnjak može provesti testiranja alergija i pružiti individualizirani plan liječenja.

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Lertal tablete

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr/trgovina/lertal-tablete-protiv-alergijskog-rinitisa-i-konjunktivitisa ili ljekarnaonline.hr/proizvodi/alergije/lertal-sprej-za-oci

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.