Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu! Raste svake godine iznova, naziva se korovska biljka i raste do visine od 100 do 150 cm. Listovi su joj “dlakavi” i razgranati u gornjem dijelu. Zašto nas toliko smeta – alergija na ambroziju?

Zašto je alergija na ambroziju tako česta? Prije svega, ambrozija je vrlo prilagodljiva i vrlo se brzo širi. Ima je i na zapuštenim, ali i na obrađenim, obradivim površinama, gdje onemogućuje razvoj drugih biljaka, zbog čega se često organizira njezino uništavanje. Često raste uz usjeve: kukuruz, soju, suncokret, duhan, krumpir i šećernu repu, a također u povrtnjacima i vinogradima.

Amborziju najčešće možete vidjeti uz cestu, a kada se pomiješa s prašinom na gumama vozila, brzo se širi i prosijava po novim površinama. Izuzetno je plodna i svaka biljka ambrozije proizvede čak 25 do 150 tisuća sjemenki koje zadržavaju klijavost i do nevjerojatnih 39 godina.

Postoji puno načina na koje se možete boriti protiv ovog korova. Najjednostavnije je iščupati ga iz zemlje zajedno s korijenjem, ali pazite da pri tome nosite rukavice kako vam se koža ruku ne bi oštetila. U slučaju kada ambrozije ima na većim površinama, preporučuje se košnja prije cvatnje, odnosno tretiranje određenim pesticidima.

Kada počinje sezona ambrozije?

Kolovoz je razdoblje u godini kada cvjetanje jedne biljke mnogima zadaje prave nevolje. Pogađate, riječ je o ambroziji! Pa ako vam se usred ljeta, pri temperaturi zraka od 40 stupnjeva, pojave simptomi slični prehladi, budite sigurni da je riječ o alergiji na ambroziju. Iz godine u godinu sve je više alergičnih na ambroziju, a taj broj je gotovo jednak broju alergičnih na grinje koje su desetljećima najčešći uzročnici alergija. Ako ambroziju ne vidite na svom području, to ne znači da nema peludi jer vjetar može nositi pelud i do 300 kilometara daleko! Najveće vrijednosti koncentracije peludi ambrozije u zraku zabilježene su u drugoj polovini kolovoza i prvoj polovini rujna.

Ambrozija uzrokuje čak 60% alergija!

Pelud ambrozije uzrokuje alergiju kod 10% ljudi, a uzročnik je 50-60% svih peludnih alergija. Sam polen izgleda kao kuglica sa šiljcima, odnosno ima male kukice koje se zakače za sluznicu gornjih dišnih organa i tako stvara velike alergijske probleme: učestalo kihanje, svrbež nosa, curenje nosa, suzne i crvene oči, kašalj te poteškoće disanje s osjećajem nedostatka zraka. Osim respiratornih problema, javljaju se i promjene na koži u vidu crvenila i svrbeža, a mogu se javiti i komplikacije na probavnim organima praćene povraćanjem, grčevima i proljevom.

Alergijski rinitis, konjuktivitis i astma su bolesti za čije pogoršanje je izravno odgovorna ambrozija.

Alergija na ambroziju – Prevencija i prirodna pomoć

Ako vam liječnik utvrdi da kod vas postoji alergija na ambroziju, možete započeti s preventcijom i prije pojave prvih simptoma. Najbolje je osam dana prije početka sezone peludi ambrozije uzimati proizvod koji će vam uvelike pomoći i smanjiti simptome alergije – Lertal® tablete. Također je važno pridržavati se uputa za zaštitu od ambrozije poput toga da ne izlazite iz kuće ujutro, osim u slučaju da morate, jer je tada koncentracija peludi najveća.

Dobro bi bilo i da tijekom dana prozore držite zatvorenima te ne izlazite vani po vjetrovitom vremenu. Umivajte se kad god osjetite da bi vam na licu moglo biti peludi i perite kosu koliko god možete. Budući da se pelud lako lijepi za odjeću i posteljinu, rublje tijekom dana ne biste trebali sušiti vani, već unutra. Ako ga ostavite da se suši preko noći na otvorenom, skupite ga rano ujutro, prije nego što biljke počnu izbacivati ​​pelud.

Za život bez simptoma alergije, preporučujemo vam da probate inovativni prirodni pripravak Lertal®, koji dolazi u tabletama i spreju za oči. Doznajte više na lertal.hr/klinicke-studije i naručite svoju kutijicu odmah na behappy.hr