Alergija kod djece je često stanje i može se manifestirati kroz različite simptome, uključujući kihanje, svrbež, otečenost očiju, kašalj, osip, povraćanje, proljev ili poteškoće s disanjem.

Djeca nažalost mogu biti alergična na različite stvari, uključujući hranu, lijekove, životinje, pelud, grinje ili plijesan.

Ovdje su neki od najčešćih tipova alergija kod djece:

 1. Alergija na hranu: neka djeca su alergična na određene vrste hrane, kao što su kikiriki, mlijeko, jaja, pšenicu ili soju. Simptomi mogu varirati od blage reakcije do teške alergijske reakcije, poznate kao anafilaksija.
 2. Alergija na lijekove: neka djeca imaju alergijske reakcije na određene lijekove, kao što su antibiotici.
 3. Alergija na grinje, pelud, plijesan: ove alergije se često manifestiraju kroz simptome slične prehladi, uključujući začepljen nos, kihanje, svrbež očiju, kašalj.
 4. Alergija na životinje: neka djeca su alergična na kućne ljubimce, posebno mačke i pse, ali i druge životinje kao što su konji, zamorčići, hrčci, ribe i ptice.
 5. Alergija na ubode insekata: neka djeca su alergična na ubode pčela, osa, stršljena, mrava i drugih insekata.

Ako sumnjate da vaše dijete ima alergiju, trebali biste ga odvesti liječniku. Alergije se mogu dijagnosticirati pomoću različitih testova, uključujući kožne testove i krvne pretrage. Nakon što se utvrdi na što je dijete alergično, liječnik može preporučiti strategije za izbjegavanje alergena i tretmane za ublažavanje simptoma.

Kako zaštititi svoje dijete od alergijskih reakcija?

Prevencija alergija u djece može biti teška, posebno ako postoji genetska predispozicija. Međutim, postoje neki koraci koje možete poduzeti da smanjite rizik od alergija i zaštitite svoje dijete od alergijskih reakcija:

 1. Izbjegavanje alergena: Ako je vaše dijete dijagnosticirano s određenom alergijom, najučinkovitiji način zaštite je izbjegavanje kontakta s alergenom. Na primjer, ako je dijete alergično na određenu hranu, trebalo bi je izbjegavati. Ako je alergično na grinje, možete redovito čistiti kuću, koristiti hypoalergene navlake za krevet, održavati nisku vlažnost zraka i tako dalje.
 2. Rano izlaganje: Postoje neka istraživanja koja sugeriraju da rano izlaganje potencijalnim alergenima može smanjiti rizik od razvoja alergija. Ovo uključuje uvođenje raznovrsne hrane u dječju prehranu u ranom dobu.
 3. Dojenje: Neka istraživanja sugeriraju da dojenje može pomoći u smanjenju rizika od alergija, mada se ova tema još uvijek istražuje.
 4. Zdrava prehrana: Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama može pomoći u jačanju imunološkog sustava djeteta i smanjenju rizika od alergija.
 5. Redovito vježbanje: Fizička aktivnost može pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjenju rizika od alergija.
 6. Nepušenje: Izlaganje duhanskom dimu može povećati rizik od alergija kod djece.

Uvijek se savjetujte sa zdravstvenim stručnjacima prije nego što poduzmete bilo kakve korake za prevenciju alergija. Također, važno je zapamtiti da čak i uz najbolje napore, neke alergije se ne mogu uvijek spriječiti. Ukoliko vaše dijete razvije simptome alergije, trebali biste ga odvesti liječniku.

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.