Alergija i otežano disanje – kako si pomoći i kada zatražiti liječničku pomoć?

Alergija može uzrokovati otežano disanje kod nekih ljudi. Kada tijelo dođe u dodir s tvarima na koje je alergično, kao što su pelud, grinje, kućni ljubimci ili određena hrana, to može izazvati imunološku reakciju.

U takvim slučajevima, imunološki sustav otpušta tvari poput histamina koje dovode do simptoma alergije.

Jedan od simptoma alergije može biti otežano disanje. To može uključivati osjećaj pritiska ili stezanja u prsima, kratkoću daha, piskanje ili težinu u disanju. Ovi simptomi mogu biti posebno izraženi kod osoba s astmom, koje mogu imati alergijsku reakciju na određene alergene.

Ako vam problem stvara alergija i otežano disanje, važno je odmah posjetiti liječnika kako biste postavili dijagnozu i dobili odgovarajuće upute. Liječnik može preporučiti testiranje alergija kako bi se utvrdilo na koje ste tvari alergični. Također, mogu se propisati lijekovi za olakšanje simptoma, poput antihistaminika ili inhalatora za astmu.

Važno je izbjegavati kontakt s tvarima na koje ste alergični koliko je god moguće.

Ako znate da ste alergični na određene alergene, možete poduzeti mjere za smanjenje izloženosti, poput redovitog čišćenja doma, korištenja hipoalergenskih proizvoda ili ograničavanja kontakta s kućnim ljubimcima.

Pročitajte i >> Kako pronaći pravi prirodni preparat za borbu sa simptomima alergije?

Što prvo napraviti ako vam alergija otežava disanje?

Ako imate alergiju i osjetite otežano disanje, pokušajte si odmah pomoći

  1. Smirite se: pokušajte ostati mirni i opustiti se kako biste smanjili stres, koji može pogoršati simptome otežanog disanja.
  2. Udahnite svježi zrak: ako se nalazite u zatvorenom prostoru, izađite na svježi zrak. Ponekad alergeni u zraku unutar prostorija mogu izazvati simptome. Ako je moguće, prozračite prostoriju ili se premjestite na mjesto s čišćim zrakom.
  3. Uzmite lijekove: ako već koristite propisane lijekove za alergiju ili astmu, kao što su antihistaminici ili inhalatori, uzmite ih prema uputama svog liječnika. Ti lijekovi mogu pomoći ublažiti simptome i olakšati vam disanje.
  4. Potražite medicinsku pomoć: ako simptomi otežanog disanja ne popuštaju ili se pogoršavaju, potrebno je potražiti hitnu medicinsku pomoć. Nazovite hitnu pomoć ili se uputite u najbližu hitnu službu kako biste dobili brzu medicinsku intervenciju.
  5. Nastavite pratiti simptome: ako imate alergijske reakcije koje dovode do otežanog disanja, važno je pratiti svoje simptome i konzultirati se s liječnikom. Oni će moći pružiti daljnje smjernice i dijagnosticirati uzrok problema

U slučaju hitnosti ili ako ste zabrinuti zbog svojih simptoma, nemojte oklijevati potražiti medicinsku pomoć odmah.

Doznajte više o Lertal spreju za oči >> ljekarnaonline.hr/alergije/lertal-sprej

Lertal tablete

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online na behappy.hr ili ljekarnaonline.hr

Lertal sprej

Lertal sprej

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.